Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Áder János az új magyar államfő

A magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz Áder János – ezt ígérte a tegnap megválasztott magyar köztársági elnök parlamenti beszédében, amelyben méltatta elődeit, szólt a teljesítmény megbecsülésének fontosságáról és jelezte: a rá ruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíteni fogja.

Magyarország népe sikerre született – jelentette ki a 262 szavazattal titkos voksoláson államfőnek választott politikus, akit a Fidesz-KDNP jelölt az államfői tisztségre. Az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, „néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk”. József Attilát idézve úgy fogalmazott, „a múltat be kell vallani”. „Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból” – hangsúlyozta.

Elődei szavait is idézte beszédében a megválasztott államfő. Göncz Árpád megválasztása utáni parlamenti beszédéből azt elevenítette fel, amikor a volt államfő azt mondta, hogy nem fél a vitáktól, mert bízik az igazság erejében, és abban, hogy a magyar nép végül felismeri igazát és érdekeit. Ma már világosan látszik, „mennyire igaza volt” Göncz Árpádnak – tette hozzá.

„A Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat” – mondta, majd azzal folytatta: elégedett lenne, ha öt év múlva azt mondhatná, hogy sikerült közös nevezőre jutni legalább néhány aprónak tűnő, mégis alapvetően fontos kérdésben, így például a teljesítmény megbecsülésében, amellyel véleménye szerint régóta adósai vagyunk önmagunknak. „Magyarországon rengeteg nagyszerű teljesítmény születik, ami azt bizonyítja, hogy mi, magyarok nemcsak dolgos, hanem elismerten tehetséges népe vagyunk a világnak” – fogalmazott az új köztársasági elnök, aki szerint a mindennapok teljesítményét kell megtenni „közös életünk legfontosabb céljává és értékmérőjévé”. A képviselők vastapsa után a jelenlévők elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt.

A szocialista politikusok nem vettek részt az államfőválasztásban. Simon Gábor elnökhelyettes sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP szerint Áder János elődjéhez, Schmitt Pálhoz hasonlóan nem az emberek, hanem Orbán Viktor embere. Az MSZP-s képviselő úgy foglalt állást, hogy Áder Jánosnak pártpolitikusként, ismerve a jelölésének és a megválasztásának körülményeit, nehéz dolga lesz, amikor a nemzet egységét akarja kifejezni, illetve be akarja tölteni a demokrácia és a jogállam működéséhez nélkülözhetetlen ellenőrző szerepét. Hozzátette: az MSZP annak örült volna, ha a kormányoldal nem egy fideszes pártkatonát választ köztársasági elnökké. Ugyanakkor azt mondta, a szocialisták kíváncsian várják, hogy Áder János miként szerez érvényt a megválasztása után tett vállalásainak, illetve hogy abban valós szándékait fogalmazta-e meg.

Az LMP azt kéri Áder Jánostól, hogy kezdeményezze az ombudsmannál a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát – mondta tegnapi parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az ellenzéki frakcióvezető szerint az államfőnek fel kellene kérnie Szabó Máté országgyűlési biztost, hogy a hivatkozott jogszabályok ügyében forduljon az Alkotmánybírósághoz. Jávor Benedek közölte: a köztársasági elnök megválasztása során frakciójuk azért nem vette fel a szavazólapokat, mert így tiltakoztak az ellen a folyamat ellen, amelynek során Áder Jánost jelölték. Mint mondta, olyan jelöltet kellett volna találni, aki a pártpolitikai érdekeken túlmenően is képes megtestesíteni a nemzet egységét és megerősíteni a köztársasági elnöki intézménybe vetett társadalmi bizalmat – érvelt.

www.erdely.tv
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám