Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
A betlehemi csillag

Karácsony szimbólumai közül talán a legjellemzőbb a csillag, amely ott ragyogott a betlehemi jászolbölcső felett, s amely utat mutatott a keleti bölcseknek a Megváltó Krisztus Jézus felé. Mit üzen nekünk – késői Krisztus-keresőknek a betlehemi csillag?

A csillag mindenek előtt fényt jelent a sötét éjszakában. A csillagok fénye nélkül az éjszaka sötétje nyomasztó lenne. A legnyomasztóbb álmok csillagtalan éjszakákon rémítenek. A betlehemi csillag azt jelenti az emberiségnek, hogy a sötét jövőben van egy fényforrás: Krisztus – a Megváltó és amit Ő jelent: a Megváltás! Krisztus: „Lux in tenebris" – fény a sötétben! Ezt vallották minden korok hívői, s ezt valljuk mi is. Amikor a jövő sötétnek tűnik – nem csak az emberiség előtt, de minden egyes ember előtt – akkor hangzik az ige biztatása: van fény: Krisztus! Karácsony üzenete ebből ez: lásd meg: Krisztus a világ világossága. A sors bizonytalansága és homálya, sőt még a halál sötétje felett is egy csillag ragyog: az üdvösség, élet, és öröké1et csillagfénye: Krisztus! Belevilágít-e a karácsonyi csillag a mi éjszakáink sötétségébe?

A csillag azután: útmutatás. Régi utazók, sivatagokat átszelő karavánok és tengereken közlekedő hajósok a csillagok szerint tájékozódtak. A csillagok mutatták az útat, amelyen haladniuk kellett, hogy célba érjenek. Ezért a csillag útmutatása az életet jelentette számukra. Ha nappal el is tértek a kitűzött útiránytól, az éjszaka csillagai után mindig megtalálták a helyes irányt. Számukra a sötét, felhős és csillagtalan éjszakánál alig volt nagyobb veszé1y. A mai emberiség többsége nem a betlehemi csillag után tájékozódik; nem Krisztus által világított utakon jár. Ez a legmé1yebb oka annak, hogy veszélyes utakra tévedt. Konfrontációk, háborúk, politikai és hegemonisztikus ellentétek a széthullás szélére sodorták az emberiséget. Az élet nélküli, kihalt bolygók azt mutatják – mondja egy író -, hogy ott valaha olyan lények éltek, akik nem tudtak megegyezni egymással, s inkább elpusztították világukat önmagukkal együtt.

Az istentelen út ehhez a mélységhez vezeti el az emberiséget! Krisztus fénye né1kül tévelyegnek sokan. Elvesztették életük útját és nem találják azt. Ezért van tele a világ útját, csellengőkkel, lézengő lovagokkal, önmaguk és életük értelmét elvesztett emberekkel akik nem ott vannak, ahol kellene lenniük, nem azt csinálják, amit kellene, hanem bajt, összevisszaságot és káoszt teremtenek szüntelenül maguk körül – s közben azt hiszik, hogy a legkonstruktívabb munkát végzik. Krisztus fénye nélkül vak és tévelygő az ember. Vajon mi azt az utat járjuk-e, amit ez a csillag fénye világít és mutat meg?

A csillag – reménységet jelent, mert világosságot sugároz és utat mutat. Mai világunk tele van reménytelen emberekkel. Nézz az emberek arcába: semmitmondó, üres vagy szomorú tekintet néz vissza reád. A betlehemi csillag reménységet sugároz. A Messiás megszületése azt jelenti, van remény a bűn ellenére mert Krisztus bűnbocsánatot ad. Van remény reménytelen helyzetekben is – mert Krisztus örök és elveszíthetetlen reménységgel ajándékoz meg. Van remény az életet kezdőnek s a haldoklónak – ennek ez ez élet, amannak az örök élet krisztusi reménysége. Templomaink tornyán csillag jelképezi a betlehemi csillagot s azt, hogy abban a templomban az ige fénye, útmutatása és irányítása: a reménység beszéde hangzik. Vajon akarunk -e ebben a fényben járni, e fény világában é1ni és ebben fürdeni, a Krisztus csillaga reménysége alatt élni? Ha igen: jöjj el templomodba ezen a Karácsonyon; vár a Krisztus fénye, útmutatása és reménysége!

E fényben élni jelenti a karácsony igazi örömét!

Dr. Pungur József

www.erdely.ma
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám