Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
A világ sok nagyvárosában lesz tüntetés a székely szabadság napján

Európa és Amerika megannyi nagyvárosában tartanak demonstrációkat a román külképviseletek előtt vasárnap, a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan - közölte csütörtökön Izsák Balázs, a megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Izsák Balázs elmondta: Magyarországon Budapesten, Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, Európában Londonban, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Stockholmban és Zürichben, Észak-Amerikában pedig New Yorkban, Los Angelesben, Torontóban és Ottawában szerveznek szolidaritási tüntetéseket helyi csoportok, elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napján.

Izsák Balázs elmondta, a vasárnap délutánra meghirdetett marosvásárhelyi demonstrációt a polgármesteri hivatal szerdán engedélyezte. A rendezvényre - a szervezők becslése szerint - legalább tízezer tüntető érkezik Székelyföld teljes területéről. A távolról érkezők autóbuszai rendőri felvezetéssel jutnak a város szélétől a helyszínre.

A helyi idő szerint 17 órakor kezdődő rendezvényen az SZNT képviselői mellett a társszervező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) több szónoka, valamint a Katalán Demokratikus Konvergenciapárt képviselője is beszédet mond. Izsák Balázs hozzátette, a lehetőséget az RMDSZ-nek is felajánlották, amely mindeddig nem kívánt élni vele.

A szónoklatok elhangzása után a Székely Vértanúk Emlékműve mellől a prefektusi hivatal elé vonul a tömeg, ahol petíciót adnak majd át a tüntetők nevében a kormány képviselőjének. Ezt követően az SZNT a Kultúrpalotában tart ünnepi rendezvényt, amelyen átadják a Gábor Áron díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapja.

A polgármesteri hivatali engedély kibocsátása előtt Valentin Bretfelean a marosvásárhelyi helyi rendőrség igazgatója közölte, egy ügyészt is kiküldenek a rendezvényre, hogy a helyszínen intézkedhessen bármilyen rendbontás esetén. Izsák Balázs az MTI-nek kijelentette: „örömmel látjuk a román hatóságok valamennyi képviselőjét”.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám