Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Az Alkotmánybíróság érvénytelenítette a népszavazást – Basescu visszatér

Az Alkotmánybíróság 6-3 arányban úgy határozott, hogy érvénytelen a július 29-i Traian Basescu leváltásáról szóló népszavazás. A taláros testület kedden, 3 óra tárgyalás után döntötte el Basescu sorsát. A felfüggesztett államfő így visszatér a Cotroceni-i palotába, Crin Antonescu ideiglenes államfőnek pedig távoznia kell.

A testület kedden, tíz órakor ült össze, hogy megvizsgálja a kormány által küldött adatokat az állandó szavazólisták tekintetében.

Az Alkotmánybíróság szerint a népszavazás törvényesen zajlott le, de a részvétel nem érte el az 50 százalék plusz egy érvényességi küszöböt, így a népszavazás érvénytelen.

Victor Ponta miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az alkotmánybíróság döntését, ha az kétharmados többséggel dönt. Ez teljesült is, mivel a kilenc alkotmánybíróból hat amellett szavazott, hogy a népszavazás érvénytelen. Erre egyébként az alkotmánybíróság működését szabályozó törvény alapján is szükség volt.

Crin Antonescu korábban azt nyilatkozta, hogy ha Traian Basescu visszatér a Cotroceni-i palotába, akkor ő visszavonul a politikai életből.

realitatea.net

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám