Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Botrány: eltiltotta a szavazástól a Jobbik-frakció tagjait az Országgyűlés

Kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól a Jobbik-frakció tagjait az Országgyűlés, miután az ellenzéki képviselőcsoport tagjai az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoztak a nemzetellenesnek vélt új földtörvény elfogadása ellen.

A jobbikosok pénteken nem sokkal tizenkét óra után Vona Gábor pártelnök vezetésével vonultak az ülésterem elnöki pulpitus mögötti részére, és egy molinót feszítettek ki, amelyen az áll: "A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!".

Ezután az ülés levezető elnöke, Latorcai János távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezért az alelnök jelezte a parlamenti munkából való kizárás valamint a képviselők kivezettetésének lehetőségét.

Mivel a helyzet nem változott, az Országgyűlés 227 igen szavazattal, 19 nem ellenében, egy tartózkodás mellett döntött az érintett politikusok kizárásáról.

Jelenleg szünetelnek a határozathozatalok, a jobbikos képviselők továbbra is az emelvényen vannak. Az LMP-hez tartozó független képviselők közül is többen  is molinóval tiltakoztak  az ülésterem közepén.

A jobbikos képviselők most ezt skandálják: Hazaárulók! Hazaárulók!

A tervekkel ellentétben nem név szerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés pénteki ülésén 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: "hazaárulók!"

Az ülés a Jobbik akcióját követően negyedórás szünet után folytatódott. Latorcai János elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem szónoki emelvényről vezette az ülést. A szavazások alatt a jobbikos politikusok a "hazaárulók", a "csak a nemzet" és a "nem, nem, soha" kiabálásokat skandálták, valamint Novák Előd folyamatosan az elnöki csengőt rázta.

Nemmel szavazott képviselők:
Fidesz: Dr. Ángyán József, Bencsik János
MSZP: Boldvai László, Dr. Garai István Levente, Dr. Harangozó Tamás, Juhász Ferenc, Dr. Sós Tamás, Dr. Veres János
Független: Dr. Dorosz Dávid (PM), Endrésik Zsolt, Lengyel Szilvia (LMP), Dr. Lenhardt Balázs, Osztolykán Ágnes (LMP), Dr. Shiffer András (LMP), Dr. Széll Bernadett (LMP), Szilágyi László (PM), Dr. Szili Katalin

Nézze meg ki szavazott igennel és ki hiányzott: parlament.hu

Ángyán József kilép a Fideszből

Ángyán József kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából. Ezt a politikus jelentette be pénteken, a földtörvény elfogadása utáni sajtótájékoztatóján.
Az Országgyűlés honlapja megerősítette a hírt, nézze meg Ángyán József oldalát.

Demonstrációt hirdetett meg a Jobbik

A Jobbik mindenkit vár az Alkotmány utcai demonstrációra, aki tiltakozik a hazaáruló földtörvény fideszes megszavazása ellen. (Jobbik közlemény)

A Jobbik szerint az Országgyűlés pénteken házszabályellenesen szavazta meg a földtörvényt, vagyis a jogszabály nincs elfogadva.

Erről Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető azután beszélt a parlamentben tartott sajtótájékoztatójukon, miután frakciójukat az Országgyűlés kizárta a parlament pénteki határozathozatalairól. Ez azt követően történt, hogy az ellenzéki képviselőcsoport képviselői az elnöki emelvényre felvonulva tiltakoztak az új földtörvény elfogadása ellen.

Vona Gábor közölte: a Jobbik mindent meg fog tenni azért, hogy "a törvény 2014 májusában ne váljon valósággá".

Frakciója tiltakozó akciójáról azt mondta: az Országgyűlésben történteket rendkívüli helyzetnek értékelték és úgy vélték, "a kétharmados cinizmussal szemben csak ilyen formában tudjuk kifejezni véleményünket".

Kövér László szerint az Országgyűlés plenáris ülésén obstruáló képviselők nem értek célt, a parlament elvégezte a péntekre eltervezett munkáját.

Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek nyilatkozva közölte, álláspontja szerint a parlament szabályosan fogadta el a jogszabályokat.  

Hozzátette: a történtek nem maradhatnak konzekvenciák nélkül, sem a Jobbik képviselőcsoportjára, sem a patkóban demonstráló képviselők, és más rendzavarókra nézve.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem tekinti érvényesnek a földtörvényről szóló szavazást - mondta az MTI-nek Szabó Rebeka.   

A független képviselő véleményét azzal indokolta, hogy Latorcai János levezető elnök nem a helyéről, az elnöki pulpitusról rendelte el a szavazást, a PM szerint ez az eljárás nem volt házszabályszerű.   

A kormánypárti többség a jobbikos képviselők és szakértők folyamatos kiabálása mellett döntött az új földtörvényről, a lakások bérletéről szóló és a kereskedelmi törvény módosításáról szóló előterjesztések elfogadásáról úgy, hogy az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak. A Jobbik politikusai perceken keresztül skandálták, hogy "Hazaárulók!" Az akció miatt Latorcai János levezető elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem a szónoki emelvényről vezette az ülést.   

A Párbeszéd Magyarországért független képviselői Most árulják el a gazdákat! A Fidesz-maffia jobban teljesít feliratú transzparenst emeltek fel az ülésteremben.

Orbán: a Fidesz-KDNP nem ült fel a provokációnak

Felesleges provokálni a parlamenti többséget, mert ezzel nem lehet eredményt elérni - így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ülésteremben zajlott pénteki jobbikos tiltakozást.

"Egy érdekes kulturális jelenségnek lehettünk tanúi a parlamentben" - fogalmazott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, aki gratulált a kormánypárti képviselőcsoportnak, amiért nem ült fel a provokációnak. Mint mondta, a fideszesek és a KDNP-sek "ahogy egy nyugodt erőhöz illik, elvégezték a mai napra kiporciózott munkát".

Az új földtörvény tartalmával kapcsolatban a kormányfő az MTI kérdésére azt mondta: a jogszabály egyrészt radikálisan visszaszorítja a nagybirtokot, másrészt garancia arra, hogy a magyar termőföldet magyar gazdák fogják megművelni.

itthon.maCsak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 0% [0 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 100% [1 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Cikkek e kategóriában
Reklám