Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Helyi hirek : Feed RSS

Elektronikus jegyrendszerre térünk át
Bukarest és Temesvár után Nagyvárad is modernizálják a tömegközlekedési eszközök bérlet- és jegyrendszereit. A helyi közszállítási vállalat tervei szerint év végéig a papír alapú bérleteket elektronikus kártyára cserélik. A képernyőn megjelenő üzenet jelzi majd, ha a jegy érvényes és egy figyelmeztető piros jelzés, ha nem, utóbbihoz hangjelzés is társul, így próbálják kiszúrni az érvénytelen jeggyel utazókat.
Elkezdődött egy újabb Bihar megyei határon átnyúló út építése
Hivatalosan is megkezdődött a HURO/0802/103 kóddal ellátott „Pocsaj - Rosiori összekötő út rehabilitációja és építése” című projekt, melynek célja Biharfélegyháza (RO) és Pocsaj (HU) között egy új, határon átnyúló út építése, mely közvetlenül fogja összekötni a két települést. A projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint a Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával. 
KÁMFOR-hétvége: 15 szakmai előadás 5 témában
A társadalmi felelősségvállalás, a vállalkozói környezet és gondolkodásmód, az üzlet-beindítás, a fenntartható gazdaság, valamint a család és karrier témákat járják körül a II. Kárpát-medencei Ifjú Közgazdászok Találkozójának (KÁMFOR) meghívottai a hétvégén Nagyváradon. Ismeretek és készségek fejlesztésére, új kapcsolatok kialakítására és a térség gazdasági potenciáljának megismerésére nyílik lehetőség...
Bihar megyébe jutott 4,8 millió euró Magyarországon sikkasztott pénz
A romániai hatóságok szerint 4,8 millió eurót juttattak Bihar megyei természetes és jogi személyeknek magyarországi banki csalásokból származó pénzből. A Bihar megyei bűnüldöző szervek azonosították azokat a pénzügyi hálózatokat, amelyeken keresztül 2001 decembere és 2003 májusa között 4,77 millió eurót és 24 ezer dollárt juttattak Bihar megyei személyeknek és cégeknek...
Nagyváradon gyűlnek össze a kárpát-medencei fiatal közgazdászok
Július 13. és 15. között a nagyváradi Continental Forum Hotel ad otthont a második Kárpát-medencei Ifjú Közgazdászok Találkozójának (KÁMFOR). A kétnapos rendezvényre Szerbiából, Szlovákiából, Magyarországról és Romániából is érkeznek fiatal közgazdászok, illetve a gazdaság iránt érdeklődő személyek. A konferencia résztvevői plenáris előadásokon és workshopokon tágíthatják tudásukat.
Tulipános kudarc Nagyváradon
Tizenhat év után először nincs magyar alpolgármestere Nagyváradnak. A Körös-parti várost a következő négy évben Ilie Bolojan polgármester mellett egy szociáldemokrata (PSD) és egy szintén nemzeti liberális párti (PNL) alpolgármester vezeti – döntöttek a testület csütörtöki alakuló ülésén. A döntéshozó testületben a Szociálliberális Unió (USL) a huszonhét tanácsosi helyből 18-at szerzett meg...
Bihar megye: több mint 170 vádlott egy csalási perben
Összesen 176 személy ellen emeltek vádat a nagyváradi korrupcióellenes ügyészek bankok ellen elkövetett csalás miatt. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) közleménye szerint a per fő vádlottja Adrian Mugurel Ştefan, a nagyváradi Leoleta Comimpex Kft. cégvezetője, aki bűnszövetkezet létrehozása, csalásra való buzdítás, és magánokirathamisítás miatt áll a bíróság elé.
Modern komputertomográfot kapott a Bihar megyei kórház
Modern komputertomográfot, CT-t kapott csütörtökön a nagyváradi megyei kórház. A diagnosztikai készüléket a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében néhány évvel ezelőtt elindított pályázaton keresztül finanszírozzák, amelynek keretében Bihar, illetve a szomszédos magyarországi Hajdú-Bihar megye két-két kórháza kap korszerű felszerelést.
Egyhetes irodalmi programsorozat a holnaposokról Nagyváradon
Holnap Feszt elnevezéssel szerveznek irodalmi-kulturális fesztivált Nagyváradon. A rendezvénysorozat az Ady Endre és társai által 1908-ban a városban alapított irodalmi körről kapta a nevét, és megszervezésének apropóját az irodalmi társaság négy tagját – Ady Endrét, Dutka Ákost, Emőd Tamást és Juhász Gyulát – ábrázoló, Deák Árpád szobrászművész által megmintázott szoborcsoport elkészülte adja.
Gyermekfesztivál hagyományteremtő szándékkal
A fesztivál első napján, pénteken 13 órától, vagyis gyermeknapon Halász Judit és zenekara koncertezik a Nagyváradi Állami Filharmóniában. Pető Csilla egyetemi tanár elmondta: „Személyes megkeresésemre érkezik Váradra Halász Judit és zenekara. A ’90-es évek elején egyszer már járt Nagyváradon a művésznő, ám első alkalommal tart itt önálló koncertet a saját zenekarával."
Gyerekekkel borult a szekér: kilenc sebesült
A nagyváradi Szent László Katolikus Líceum 8 diákja és tanáruk a Bihar megyei Szentjobbon kirándult pénteken. Az utolsó program a szekerezés volt, amikor a mezőn a lovak vontatta szekér felborult. A balesetben megsérült gyerekeket és tanárukat kórházba szállították. Az iskola diákjai minden évben részt vesznek hasonló szekerezésen, de eddig nem történt baleset.
A Születés Hete Váradon is: május 6–12.
A rendezvénysorozat programjaira a belépés díjtalan! Kisgyermekes Anyukák gyermekükkel együtt vehetnek részta programokon,illetve az előadások ideje alatt gyermekmegörzés, játszóház működik. Várunk mindenkit nagy szeretettel! A rendezvény ideje alatt papir hulladék gyűjtésre kerül sor, az összegyűlt hulladékot átveszi tőlünk az Ecobihor válalat ezzel is támogatva a rendezvényt.
Kétezer látogatót várnak Váradra a vasárnapi körmenetre
Mintegy 2000 zarándokot várnak Nagyváradra ezen a vasárnapon, a második alkalommal megrendezésre kerülő Szent László egyházmegyei zarándoklatra. Az egyházmegye alapítójának szentelt zarándoklatot tavalyelőtt, a Festum Varadinum rendezvénysorozat záró szentmiséjén hirdette meg Böcskei László püspök, és tavaly rendezték meg első ízben, ugyanerre az időpontra időzítve.
Zatykó Gyula az EMNP polgármesterjelöltje Nagyváradon
Zatykó Gyulát indítja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a nagyváradi polgármester-választáson – jelentették be szerdán. Kristófi Kristóf, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy a napokban tartott jelöltállító közgyűlés döntése értelmében Zatykó Gyula a Néppárt Partiumért felelős országos alelnöke lesz az alakulat helyi polgármesterjelöltje.
Nagyváradon lesz a póló-BL döntője
Bajnokok Ligája-trófea talál gazdára Nagyváradon: Szakadáti László, az Európai Úszóliga (LEN) magyar igazgatója tegnap bejelentette, hogy a Körös-parti városban rendezik meg májusban a férfi vízilabda-BL négyesdöntőjét. Szakadáti egyébként Nagyváradon született, úszóként több román bajnoki címet nyert, vízilabdázóként pedig a helyi Crişul és Progresul csapataiban is játszott.
Nagyváradi börze diplomásoknak
Fiatal diplomásoknak szervez állásbörzét hétvégén a Partiumi Keresztény Egyetem Janus Pannonius Szakkollégiuma. A börzére pénteken, március 23-án, illetve szombaton, március 24-én kerül sor az egyetem épületének dísztermében, mindkét napon 9 és 17 óra között. A szervezők azt mondják, elsősorban frissen végzetteknek szeretnének lehetőséget biztosítani arra, hogy szakképzettségüknek megfelelő állást találjanak.
Tisztelet a bátraknak
Szacsvay Imre szobránál tartották az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ünnepségét Nagyváradon. Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök határon túli magyaroknak szóló üzenetét Albertné Simon Edina kolozsvári főkonzul olvasta fel. „A nemzetért cselekedni, a nemzetért áldozatot hozni mindig is a bátrak erénye volt.
Nagyváradon ellenzik a gyorsforgalmi út megépítését
Az érintett nagyváradi lakosok határozottan visszautasítják a megkérdezésük nélkül kidolgozott gyorsforgalmi út tervét − derült ki azon a lakossági fórumon, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szervezett, Nagyváradon. A találkozóra Ilie Bolojan polgármester is eljött, aki hiába próbálta meggyőzni a sokat vitatott terv megvalósításának fontosságáról a projektben kedvezőtlenül érintetteket.
Faldíszeket találtak a nagyváradi várban
A 19. század második feléből származó, dekorációs célt szolgáló falfestményeket találtak a nagyváradi várban. A középkori erődítmény teljes restaurálása jelenleg folyik, a festményekre a munkálatok során bukkantak rá. Egyes helyeken a festmények alatti rétegekben további, valószínűleg korábbról származó dekorációk részleteit is felfedezték.
Nagyvárad kapta a Románia zöld fővárosa címet
Nagyvárad 2011-es zöld programját tartotta a legmeggyőzőbbnek a román környezetvédelmi tárca. A 200 ezresnél népesebb romániai városok közül Nagyvárad tett 2011-ben a legtöbbet a környezet védelméért, ezért a Körös parti város kapta Románia zöld fővárosa címet, a díjat Borbély László miniszter adta át a szerdai bukaresti gálán - közölte a román Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium.


Reklám