Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Helyi hirek : Feed RSS

Az utcán lőtte le üzlettársát egy olasz Nagyváradon
A nyílt utcán lőttek le kedd reggel egy férfit Nagyváradon. A 35 éves magyar áldozatot már nem tudták újraéleszteni. A gyilkosságot az áldozat olasz üzlettársa követte el egy korábbi adósság miatt. A 35 éves nagyváradi Nemes Attilával olasz üzlettársa végzett, mivel nem volt hajlandó megadni adósságát. Zapa Aldisio kedd reggel tömbházlakása bejáratánál várta meg Nemes Attilát...
Megvan a partner a váradi mélygarázshoz
Az RCS&RDS cég lesz a nagyváradi önkormányzat privát partnere a Kossuth (Independenţei) utcai mélygarázs megépítésében – jelentette be tegnap a cég képviselőivel közösen Ilie Bolojan polgármester. Az elöljáró már évek óta tervezi, hogy a Szent László térnek közvetlen szomszédságában fekvő jelenlegi parkoló helyén a mostaninál sokkal több autónak helyet biztosító, többszintes mélygarázst építtessen.
Szándékos időhúzás?
Szándékosan hátráltatja a magyar első- és második világháborús emlékmű felállítását a nagyváradi önkormányzat. Ezt állítja a Pro Liberta Alapítvány.  A szervezet a Nagyváradon elesett közel 3 ezer magyar katonának emelne obeliszket. Erről egyezmény is létezik, amelyet a román és a magyar honvédelmi minisztérium 2011. májusában kötött.
Nem szabad elfelejtse a nagyváradi magyar közösség Széchenyi Zsigmondot
Minden nagyváradi magyarnak kötelessége az, hogy ne hagyja feledésbe merülni gróf Széchenyi Zsigmond nevét, aki a Magyar Nemzeti Múzeum alapítójának, gróf Széchényi Ferencnek az ükunokája volt. A nagyváradi emléktábla a Ritoók Zsigmond (ma George Enescu) utca 17. szám alatti ingatlan falán található, Széchenyi Zsigmond szülőházán, ahol 1898. január 23-án meglátta a napvilágot.
RMDSZ-ellenes matricák a marosvásárhelyi és nagyváradi utcákon
RMDSZ-ellenes szöveget tartalmazó öntapadókkal telt meg a hétvégén Marosvásárhely belvárosa, de más városokban, például Nagyváradon is láthatók voltak a matricák. Azt vetik az RMDSZ-vezetők szemére, hogy a bársonyszékért eladták a magyarságot. A piros-sárga-kékre színezett tulipán alatt több olyan magyar nyelvű kérdés jelenik meg, melyre a szövetség csúcsvezetősége lenne hivatott válaszolni.
Több magyar osztály lesz Bihar megyében
Eggyel több magyar kilencedik osztály indulhat Bihar megyében, mint ahány idén végez, amennyiben a tanügyminisztérium jóváhagyja a 2012/2013-as tanévre szóló beiskolázási tervet – közölte pénteken Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes. Nagyváradon a tavalyihoz hasonló számú, 15 első és 17 ötödik osztály indul, ám újdonság, hogy idén ősztől már az iskola-előkészítő óvodai csoportok is az iskolák keretén belül indulnak.
Pert nyert a nagyváradi önkormányzat a román kormány ellen
A város két éve, az EU Regionális Operatív Programjában nyert pályázatot két tanintézete, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és a Szent László római katolikus középiskola tatarozására, ám az utóbbira a pénzt a szaktárca nem akarta kifizetni. Naponta potyog a vakolat, ezért borítja védőháló a nagyváradi Szent László Gimnázium homlokzatát. Korábbi lakója, egy román szakközépiskola volt ...
Korai zenei nevelési program indul a Posticumban
Korai zenei nevelési program indul 1-8 éves gyerekek számára. 10 hetes korai zenelési tanfolyam indul három korcsoportban. Az órákat Kiss Tünde zenepedagógus tarja, célja, hogy a gyerekekben minél korábban kialakítsa a zene iránti szeretetet és érzékenységet. Előjelentkezni személyesen a Posticum recepcióján, vagy telefonon a 0259 431 398-as számon lehet.
Istennek engedelmeskedjünk, ne a diktátoroknak! – Nagyváradon járt George Pataki
Második alkalommal látogatott vasárnap Nagyváradra George Pataki, New York állam volt republikánus kormányzója. A magyar származású amerikai politikust mindkét alkalommal Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, az Európai Parlament alelnöke hívta meg. Mostani látogatásának fő célja, hogy felmérje az erdélyi magyarság aktuális problémáit...
Tőkés László vendége lesz George Pataki Nagyváradon
George Pataki, New York állam volt republikánus kormányzója, 2012. január 15-én, vasárnap Nagyváradon találkozik Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament erdélyi alelnökével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével. A magyar gyökerekkel rendelkező amerikai politikus leánya, Allison Pataki Levy kíséretében részt vesz a nagyvárad-olaszi református templomban tíz órától kezdődő istentiszteleten.
EMNP: újra magyar polgármestere lehet Nagyváradnak
Rendkívül fontos a romániai magyar politikai szervezetek összefogása, mert az egyfordulós választási rendszerben jó esély van arra, hogy Nagyváradnak újra magyar polgármestere legyen mondta sajtótájékoztatóján Kristófi Kristóf, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezetének elnöke. A szervezet fő célja, hogy megértesse a nagyváradi magyarokkal, van jövő számukra szülővárosukban.
Megalázták a rendőrök a magyar nyelv miatt
Akár törvénytelennek is minősülhet azoknak a nagyváradi rendőröknek az eljárása, akik nem voltak hajlandók megtekinteni a városi rendőrkapitánysághoz forduló olvasónk magyar nyelven íródott bizonyítékait, és közvetetten le is szajházták a fiatal egyetemistát. Asztalos Csaba, az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács elnöke szerint az anyanyelvű ügyintézéshez az olvasónknak joga lett volna.
Új szakokat indít Erdély magyar egyeteme
Egy jótékonysági fogadáson 600 ezer forint gyűlt össze az iskolának. Erdély első akkreditált magyar egyeteme a román államtól semmilyen támogatást nem kap. 600 ezer forint gyűlt össze azon a jótékonysági fogadáson, amelyet a Partiumi Keresztény Egyetem javára tartottak Nagyváradon. Az intézmény idén több új szakot is indítana. Az egyetem a román államtól semmilyen támogatást nem kap.
Egy új határon átnyúló út Bihar megyében
A HURO/0802/103 szám alatt benyújtott „Pocsaj - Rosiori összekötő út rehabilitációja és építése” című projekt célja Biharfélegyháza (RO) és Pocsaj (HU) között egy új, határon átnyúló út építése, mely közvetlenül fogja összekötni a két települést. A projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint a Magyar Köztársaság és Románia társfinanszírozásával. 
Karácsonyi közös éneklés Nagyváradon - önkormányzati tiltással
Csakúgy, mint az elmúlt évben, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete, ebben az évben is megszervezte Nagyváradon a közös karácsonyi éneklést. Felhívásunkra, vasárnap délután, több mint kétszáz nagyváradi magyar (többen a családdal, gyerekekkel együtt) gyűlt egybe Nagyvárad főterén a Szent László téren álló, a nagy királyunk, Szent László nevét viselő templom előtt.
Harcoló szabadkőművesség – Nagyváradon mutatják be Raffay Ernő új könyvét
December 13-án, kedden 17 órakor a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében kerül bemutatásra Raffay Ernő új könyve. A Harcoló szabadkőművesség – Küzdelem a katolikus egyház ellen címmel megjelent kötet újabb egyedi információkat közöl a titkosan működő szervezetről.
Adyra emlékeznek Nagyváradon
Kedden emlékversenyt tartanak a költő születésének 134. évfordulóján, a hét végén az Ady-emlékmúzeumban folytatódik a megemlékezés. Az Egy kis séta című történelmi vetélkedőre Nagyvárad mind a tíz, magyar tannyelvű oktatásnak is otthont adó iskolájából jelentkeztek 58. osztályosokból álló csoportok nyilatkozta Kecse Gabriella szervező ...
Magyar utcaneveket ragasztottak fel a nagyváradi villamosmegállókban
Az utcák történelmi magyar elnevezéseit tartalmazó matricákat ragasztottak a nagyváradi villamosmegállókban található tájékoztató táblákra az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezetének tagjai. A fiatalok közleményükben azt írják, nem igaz, hogy Csuzi István valóban szeretné hivatalosan is a Szent László- templomról elneveztetni a közeli villamosmegállót ...
Könnyítenék a nagyváradi forgalmat
Gyorsforgalmi utat építene a nagyváradi önkormányzat a központi vasútállomás fölötti dombra. Ilie Bolojan polgármester közölte, az út a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programon keresztül nyerhet finanszírozást, ha a tavasszal benyújtandó pályázat nyertesnek bizonyul. Az út a vasúti sínekkel és a Hegyesi Márton (Ecaterina Teodoroiu) utcával párhuzamosan futna ...
PKE: akkreditálták a mesterképzést
Minden tervezett mesterképzésére megkapta az akkreditációt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) – jelentette be pénteken János-Szatmári Szabolcs rektor. A felsőoktatási intézmény alapképzéseire szervezett pótfelvételikre még keddig, szeptember 13-áig lehet beiratkozni. „Nagy várakozással tekintettünk a pótérettségik elé, de ezen is igen gyenge eredmények születtek” – mondta a rektor.


Reklám