Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Helyi hirek : Feed RSS

Buszjárat Várad és Biharkeresztes között
Hétfőtől beindítja a bihari megyeszékhely és Biharkeresztes között közlekedő menetrend szerinti autóbuszjáratot a Nagyváradi Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV) – jelentette be csütörtökön Csuzi István, az NHKV vezérigazgatója. A járat naponta háromszor közlekedik majd a 21,5 kilométeres távon, egy jegy ára a határátkelő magyar oldaláig 3, Ártándig 4, Biharkeresztesig 5 lej...
Virágkarnevál és színházavató Váradon
A sokéves hagyományok szerint Debrecen és Nagyvárad önkormányzatai összefogásának köszönhetően az augusztus 20-i Debreceni Virágkarnevál másnapján Nagyváradon is felvonul néhány virágkocsi, amire az idén is a Nyitott ablak Európára elnevezésű rendezvény keretében kerül sor. A felvonulás szombaton 14 órakor indul a Dacia sugárútról a főtéri parkolóig, ahol 19 óráig lehet megcsodálni a virágalapú kreációkat.
Fényes nappal lopták el a táblát a váradi Garasos hídról
Késő délután-este, nem pedig éjjel lopták el a nagyváradi Garasos híd egyik pillérjére szerelt emléktáblát – derült ki a helyi rendőrségen. Biró Rozália alpolgármester elmondása szerint a korábban beígért térfigyelő kamerát a hét elején felszerelték, így az éjjel-nappal őrzi a hidat, s ha a tábla visszakerül a helyére, az elöljáró reményei szerint nagyobb biztonságban lesz majd.
A nagyváradi EMI szerint műemlékké kellene nyílvánítani a gyalogoshídat
A nagyváradi nagy állomás mellett levő gyaloghíd sorsa került tegnap a sajtó fókuszába. Az 1906-ban épített, a vasúti sínek felett átívelő vashidat ugyanis egy hete lezárták, s kimondatott, le kell bontani s esetleg ócskavasnak eladni. A határozathozókat egyáltalán nem befolyásolta, hogy a váradi repülőhíd talán egész Európában az egyetlen, az utolsó ilyen jellegű ipari műemlék.
Kerékpárutak Váradon
Nagyvárad és Püspökfürdő (Május 1.) között is kerékpárutat tervez építeni a váradi önkormányzat. A beruházásra a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett, kifejezetten erre a célra elindított program keretében pályáznak majd – erről döntött a helyi tanács csütörtöki ülésén. A programban legtöbb 2,5 millió lejt lehet megpályázni a bicikliút építésére, a minisztérium a munkálatok 90 százalékát finanszírozza.
Újabb sétáló övezeteket hoznak létre Nagyváradon
Nyár végén építőteleppé válik a nagyváradi főtér, a Szent László (Unirii) tér mintegy fele – jelentették be tegnap. Ilie Bolojan polgármester már egy éve tervezi a város két, legjelentősebb központi terének, a Bémer (Ferdinand) és a Szent László térnek az átalakítását – fő célja, hogy a központot felszabadítsa a gyalogosok számára, az autók pedig fokozatosan kiszoruljanak onnan.
Nagyváradon nem kérnek új szobrot
Elutasítja az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezete a városi önkormányzat azon tervét, hogy a Bémer (Ferdinand) téren Mária román királynő szobrát állítsa föl. „Az 1875 és 1938 között élő Mária királyné a román irredentizmus és nacionalizmus szimbolikus alakja, ugyanakkor hírhedt szereplője Magyarország első világháború utáni szétforgácsolásának” – áll a szervezet közleményében.
Megölte szüleit, majd főbe lőtte magát egy nagyváradi rendőr
Szolgálati fegyverével megölte szüleit, majd önmaga ellen fordította fegyverét szerda este egy nagyváradi rendőr. A férfit kómában szállították kórházba, nincs esélye a túlélésre. Az előzetes információk szerint a tragédia hátterében szerelmi dráma húzódik. Carmen Pantiş, a nagyváradi megyei kórház igazgatója szerint Venternek nincs esélye a túlélésre.
A Székely Gyors Nagyváradon
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében ma délelőtt a nagyváradi vasútállomás zászlódíszbe öltözött. És nem is akármilyen zászlók voltak, hanem a számunkra kedves magyar lobogó - kezdi szívhez szóló beszámolóját erdélyi olvasónk, alább a folytatás. Megbecsülni sem tudom hányan vártuk a magyar címerrel ékesített tűzpiros Nohab mozdonyt és a vonaton utazó magyar testvéreinket...
Tragédia a nagyváradi strandon
A nagyváradi strandon egy hétéves kislányt elnyelt a vízlevezető rendszer, miközben ürítették a medencét, a strand képviselői szerint a gyermeket felügyelet nélkül hagyták, és nem volt mit keresnie a medencében, mert az ürítést előzőleg bejelentették. A incidens szombaton 16 óra körül történt, amikor a strand alkalmazottjai kezdték kiüríteni a vizet a medencékből.
Közmeghallgatást tartottak a nagyváradi színház ügyében – szétválást akarnak
Nem etnikai ellentétek miatt, hanem pusztán adminisztratív és gazdasági megfontolásból tenne jót a Nagyváradi Állami Színház két önálló, magyar és román intézményre való elosztása – hangoztatták többen a Bihar Megyei Tanács üléstermében csütörtökön megtartott közmeghallgatáson. A több mint két órán át tartó találkozón a Szigligeti Társulat szinte minden művésze megjelent...
Elfuserált színházfelújítás?
Bár alig két hete adták át, egy-egy helyen már felpúposodott a frissen felújított nagyváradi színház vakolata – egy újságíró az elmúlt vasárnap megrendezett Varadinum-zárógálán vette észre, hogy a világosítófülke ablaka fölött, a nézőtér hátulsó részében máris gondok vannak a fallal. A páholysor alján egyik helyen felpúposodott, egy másikon pedig meg is repedt a vakolat.
Irodák üvegpiramisban
Felépült a nagyváradi városháza új közönségszolgálati irodája. Az üvegpiramisként ismert építmény a városháza épületének belső udvarában található. Az udvart piramis alakú üvegtetőkkel fedték be. A tervek szerint itt kap majd helyet minden olyan hivatal, ahol a város polgárainak elintéznivalójuk lehet, és amelyek mostanáig az impozáns méretű műemlék épület különböző pontjain voltak elhelyezve.
Régi fényében pompázik a váradi színház
Befejeződött a nagyváradi színház épületének helyreállítása. A régi fényében pompázó épületet tegnap vette át a helyi és megyei önkormányzat. Eközben az intézmény helyzete még mindig bizonytalan: bár a prefektúra kétszer is megvétózta az önálló magyar teátrum létrehozására irányuló törekvéseket, az átadáson a román és a magyar intézmény kijelölt vezetői igazgatói minőségükben voltak jelen.
Hazakerülnek a váradi színház 110 esztendős dokumentumai
Mint ismeretes, tavaly augusztusban a nagyváradi színház felújítási munkálatai során előkerült az a henger alakú fémszelence, amelyet 1900. október 15-én, az épület avatóünnepségén helyeztek el az előcsarnok belső lépcsősora alatt. A zárkő tartalma, a meglehetősen rossz állapotú dokumentumok az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) kerültek restaurálás végett.
Raffay Ernő előadása Nagyváradon
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete április 28-án könyvbemutatóval egybekötött előadást szervez. Vendégünk lesz Raffay Ernő történész, aki bemutatja legújabb, Szabadkőművesek Trianon előtt című kötetét. Ugyancsak vendégünk lesz Szakács Árpád, az Erdélyország történelmi magazin lapigazgatója.

A rendőrség nem tud magyarul, az önkormányzat csak elhatárolódni tud
Egy nagyváradi olvasónk épp a minap számolt be arról egy szerkesztőségünknek küldött e-mailben, hogy milyen tragikusan nevetséges eredménnyel járt a Bihar megyei rendőrség ama igyekezete, amelyről Húsvéti tükörakciót tartanak a román és a magyar rendőrök címmel számoltunk be – jóhiszeműen – csütörtöki lapunkban egy, a főkapitányságtól kapott tájékoztató közlemény alapján.
Jövő augusztusra megújul, addig zárva a váradi állatkert
Halad és valószínűleg időre, jövő augusztusra be is fejeződik a nagyváradi állatkert korszerűsítése. A munkálatokat végző MBS Group tegnapig a területhez utólag, bővítés céljából hozzácsatolt telekrészen dolgozott a személyzetnek szükséges épületeken, tegnap pedig birtokba vette annak a területnek egy részét is, amelyet mostanáig is az állatkert foglalt el.
Ismét támadt Ghilea a magyar színház ellen
Április 19-én Gavrila Ghilea, Bihar megye prefektusa a közigazgatási bíróságon támadta meg a Bihar Megyei Tanács március 31-én elfogadott, a Nagyváradi Magyar Színház létrehozásáról szóló határoztát. A prefektus beadványában kéri a 47 számú, a nagyváradi magyar színház létrehozásáról szóló határozat felfüggesztését, illetve hatályon kívül helyezését.
Elkezdték a nagyváradi Szent József kórház rendbetételét
Pár napja munkások jelentek meg a nagyváradi Széles (volt Mikszáth Kálmán) utcában lévő, egykoron Szent Józsefről elnevezett kórház épületénél, és hozzáfogtak rendbe tenni a romos épületet. Erről az egyházi ingatlanról dióhéjban annyit kell tudni, hogy nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1930-ban kezdte építtetni a római katolikus egyház...


Reklám