Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Belföld : Feed RSS

Egymás mellett az autonómiáért
Összeért! – adták szájról szájra vasárnap a tüntetők, miután megvalósult a Székelyek Nagy Menetelése, az 54 kilométeres élőlánc Bereck és Kökös között. „Amit célként kitűztünk, elértük!” – jelentette ki a Krónikának Izsák Balázs, a szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke miután felolvasta a rendezvény kiáltványát, és az élőlánc résztvevői közösen elénekelték a magyar és a székely himnuszt.
Két évtizedes Erdély csodája
Hétvégén ünnepelte húszéves fennállását a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány. Két évtized alatt sok minden történt a mostoha sorsú gyerekeket felkaroló, és keresztény szeretetben felnevelő Alapítvány életében. A kezdet korántsem volt könnyű, a kolostor romokban hevert, sokat kellett dolgozni, amíg megfelelő szállást rendezhettek be a gyerekek számára ...
Mi szükség volt erre?
Asztalos Csaba terjedelmes írásban fejtette ki nemrég véleményét a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborról és az EU-ellenes Orbán-rezsimről a Contributors nevű véleményportálon. Román nyelven megírt cikkében az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke az Orbán Viktor lejáratására alkalmazott balliberális eszköztárt használja.
Bocskai István-díjban részesült Jókai Anna író
Jókai Anna írónak ítélte a Bocskai István Társaság idei díját, amelyet az érmelléki Szentjobbon vehetett át az alkotó. Jókai Anna író pénteken elmondta: a Bocskai-díjat olyan emberek kaphatják, akik következetes és hosszan tartó munkával szolgálták a magyarság ügyét, ismerik a magyarság testvériségének a szellemét és sokat tettek az emberiség szolgálatában.
Erdélyi kiáltvány a történelmi régiókért
A kétharmados parlamenti többséggel bíró román kormány azt tervezi, hogy átszervezi az ország közigazgatását, és a jelenlegi fejlesztési régiókból kiindulva nyolc életidegen tartományra osztja fel Romániát. Az eljárás ismerős: Bukarestben íróasztal mellett eldöntik, hogy Erdély belső régióinak határai hol húzódnak, majd a nyakunkra ültetnek egy-egy kiskirályt vagy vörös bárót.
Visszafordítják a kiskorúakat a határról, ha nincsenek rendben a papírjaik
Az idei év első öt hónapjában 1578 kiskorú személyt fordítottak vissza a határőrök a határátkelőhelyeknél, mivel nem rendelkeztek az ország elhagyására szükséges dokumentumokkal, derül ki az Országos Határrendészeti Főfelügyelőség (IGPF) tájékoztatásából. A közlemény rávilágít, hogy a nyári vakáció idején háromszor annyi kiskorú hagyja el az ország területét, mint az év többi hónapjában.
Gyertyát Erőss Zsoltért
Ma este, 28-án kilenc órakor Erdély-szerte gyertyagyújtással emlékeznek meg az egy héttel ezelőtt eltűnt Erőss Zsolt hegymászóról minden olyan városban, ahol az Erdélyi Kárpát Egye­sületnek szervezete működik. Sepsiszent­györgyön a Míves Ház udvarán – a HEKE székháza előtt – várják a természetkedvelőket. Nagyváradon az Ady Endre Főgimnázium udvarán lesz a találkozó.
Idén sem indul el a Zöld ház program
Az idén sem indul el a Zöld ház program, amelynek keretében az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott azoknak a magánszemélyeknek, akik megújuló energiával működő fűtési rendszerek beszerelését vállalták háztartásaikban. Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter az Agerpres hírügynökségnek kedden kijelentette, hogy a 2012-ben leállított Zöld ház programot pénz híján idén sem tudják feléleszteni.
Áprilistól fizetünk a kórházban
A kormány elfogadta a 2013-2014-es egészségügyi keretszerződésre vonatkozó kormányhatározatot, amely jelképes hozzájárulás fizetésére kötelezi a kórházak pácienseit - jelentette be csütörtökön Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. A hozzájárulás mértékét maguk a kórházak állapítják meg, de az összeg nem lehet nagyobb 10 lejnél, és azt a kezelés időtartamától függetlenül egyetlen alkalommal  kell megfizetni.
Teljes visszaszolgáltatást kérnek az egyházak
Közösen kívánnak fellépni egykor államosított vagyonuk teljes visszaadása érdekében az erdélyi magyar egyházak. A református egyház csak a természetben való visszaszolgáltatást tartja elfogadhatónak, mondta el a Sláger Rádiónak Kató Béla. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke úgy véli, az elmúlt években szándékosan késleltették a visszaszolgáltatást, vagy perek sorozatával megakadályozták, hogy birtokba vegyék az épületeiket.
Romba dőlt a félelem fala
Nem félünk! – skandálta tegnap több tízezer magyar Marosvásárhelyen. Teli torokból, félsz nélkül, erőt merítve abból a csodából, amit az összetartozás élménye és tudata nyújt. Nem, tegnap este Marosvásárhelyen senki nem félt. Tegnap este Maros­vásár­helyen az volt a legnagyobb gond, hogy hol a sor eleje – oly hosszan kígyózott a Postarétről, az emlékezés helyszínéről az előttünk álló kihívásokat, harcot is megtestesítő kormányhivatal elé vonuló tömeg.
Autonómiatüntetés: ideje a szólásnak!
Látszólag a székely zászló ügye kavarta fel a csendes politikai vizeket, és egy rövid időre közbeszéd tárgyává tette a székely nép, a Székelyföld és a székely jelképek ügyét, egyszóval a „székelykérdést”. Nem mi, nem a mi politikusaink tették a közbeszéd tárgyává és államok közötti (nemzetközi) kérdéssé. Mindenekelőtt Bukarestnek, a berendezkedő hatalomnak volt, van és valószínűleg lesz rá szüksége a közeljövőben is.
A világ sok nagyvárosában lesz tüntetés a székely szabadság napján
Európa és Amerika megannyi nagyvárosában tartanak demonstrációkat a román külképviseletek előtt vasárnap, a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan - közölte csütörtökön Izsák Balázs, a megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. A vasárnap délutánra meghirdetett marosvásárhelyi demonstrációt a polgármesteri hivatal engedélyezte.
Munkaszüneti nap lesz május másodika és harmadika
Munkaszüneti nappá nyilvánította május 2-át és 3-át – csütörtököt és pénteket – a kormány tegnapi ülésén. Mindezt korábban a turisztikai egyesületek, illetve vállalkozók kérték a kabinettől arra hivatkozva, hogy a május elsejei szabadnap és a május 5-én esedékes ortodox húsvét közötti időszak szabad legyen. Az említett két napon kívül idén összesen 12 hivatalos munkaszüneti nap van ...
Román autonómiaigény
Az 1989-es rendszerváltás óta eltelt 23 év során látszólag kevés eredménnyel járt az erdélyi magyarság, a közösséget képviselő politikai-társadalmi szervezetek, illetve a mindenkori román hatalom között dúló autonómiavita. A magyarok szószólói különböző eszközökkel változó intenzitással felvetik az önrendelkezés különböző formáinak igényét, amelyre Bukarestből menetrendszerűen érkezik a nemleges válasz.
Az aranysávos
A minapi történések után – különösen azt követően, hogy a Hargita megyei prefektus tiltó rendeletet adott ki, s szemlátomást Maros és Kovászna megyei társai is hasonló utasítást követnek – nem marad más hátra, mint a zászlóharc becsületes, nyílt sisakos megvívása. Meghátrálásról szó sem lehet, ugyanis a zászlóügy mai formájában és kiélezettségében már nem a figyelemelterelés eszköze, hanem főpróbája annak, ami következik ...
Tőkés: Victor Ponta kormányfő vessen véget a magyarellenes kampánynak!
Strasbourgban, az Európai Parlamentben elhűlve kérdezik képviselőtársaim, hogy mi történik Romániában. Egészen egyszerűen nem értik, miért okoz problémát bárki számára, hogyha egy őshonos nemzeti közösség az identitását kifejező és erősítő szimbólumait használja. Ponta és csapata az Iliescu- és Dan Voiculescu-félék kottájából disszonáns „gyűlöletzenét” játszik.
A médiacirkusz ellen tiltakozik Antal Árpád
A székely zászló körül kialakult méltatlan médiacirkusz ellen tiltakozik Antal Árpád polgármester, kiemelve, hogy számára az alkotmány legfontosabb szava a szabadság. Sajtóértekezleten ismertette álláspontját csütörtökön a székely zászló körül kialakult médiacirkusszal kapcsolatosan Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki a Facebook-oldalán is arra buzdítja ismerőseit, hogy használják a jelképeiket.
Székelyzászló-ügy – Nagy terjedelemben foglalkozik a romániai sajtó a vitával
A romániai sajtó nagy terjedelmet szentel a székely zászlóval kapcsolatos román-magyar súrlódásoknak. A kormányközeli Jurnalul National internetes oldalán közölt vezércikk szerzője románellenes provokációnak minősítette Németh Zsolt külügyik államtitkár székely zászlóval kapcsolatos kijelentéseit. Úgy vélte, a magyar kormány „irredenta megnyilvánulásai" azért válhattak gyakorivá ...
Több ezren kaphatják meg a támogatást februárban
Már a program 2013-as folytatását készítik elő a részt vevő szervezetek a magyar kormány Szülőföldön magyarul programja keretében. A tavalyi támogatások kiosztása februárban véget érhet, értesüléseink szerint négyezer személy kaphatja meg jövő hó vége előtt a magyar nyelvű oktatásban való részvétel támogatására szóló összegeket. Az utolsó simítások zajlanak a Szülőföldön magyarul program tavalyi kiadása kapcsán ...


Reklám