Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Belföld : Feed RSS

Megtartják Nyirő József újratemetését, a Duna TV közvetíti a szertartást
Adottak Nyirő József újratemetésének feltételei - mondta a székelyudvarhelyi szervezők nevében Szász Jenő. A Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke csütörtökön bejelentette: adottak Nyirő József újratemetésének kegyeleti feltételei, és a pünkösdvasárnapra tervezett szertartást megtartják. "Olyan megoldás született, amely nem sérti sem a román, sem a magyar jogrendet" - közölte Szász.
Több mint 11 ezer orvos telepedett külföldre az elmúlt öt évben
Aggasztó méreteket öltött az orvosok elvándorlása: több mint 11 ezer romániai orvos telepedett külföldre az elmúlt öt évben, többen, mint ahány orvos végzett az egyetemeken ebben az időszakban – közölte ma Vasile Astărăstoae, az orvosi kamara elnöke. Ebben az időszakban az orvosegyetemeken 8600 hallgató végzett, vagyis kevesebben, mint ahányan külföldön vállaltak munkát.
Tízmilliárdokba került az emigráció
“Romániából az elmúlt negyven évben 3,5 millióan emigráltak, amit közönnyel kezelt mind Ceauşescu, mind pedig a ‘89 utáni vezetés. Elvesztettünk németeket, zsidókat, doktorokat és mérnököket. Fiatalok voltak, családalapítás előtt vagy kezdetén, és más, egyébként is gazdag országok gazdaságát gyarapították” – jegyezte meg egy felmérés szerdai ismertetése közben Dragoş Roşca.
Nem biztos, hogy megtartják
A kormány elemzés alá veti, hogy megtartja-e jövő évre a nulladik, felkészítő osztályt az iskolákban, nyilatkozta Victor Ponta kormányfő. Rámutatott, azért tartották meg az idei tanévre az új rendszert, mert a kormányra lépéskor a beiratkozások már folytak, és károkat okozott volna a leállítás. A beiratkozások leállítására vonatkozó döntés okozta károk jóval meghaladták volna a rendszer gyakorlatba ültetése által okozott károkat.
Külügyminisztérium: a román külügyi tárca nehezményezi Nyirő József tervezett újratemetését
Bekérette a román külügyminisztérium Magyarország bukaresti nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkárnak az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő bírálata és Nyirő József tervezett újratemetése ügyében szerdán – közölte a magyar Külügyminisztérium. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a partner kérésének – olvasható a tárca közleményében.
CURS: biztos győzelmet arat Bukarestben Sorin Oprescu
A biztos szavazók kétharmada az USL főpolgármester-jelöltjére voksolna Bukarestben, a júniusi önkormányzati választáson - derült ki a CURS közvélemény-kutató intézet felméréséből. A megkérdezett bukaresti választópolgárok csaknem fele - 48%-a - még nem tudja, elmegy-e szavazni, és ha igen, kire voksol június 10-én. A biztos szavazók 65%-a a jelenlegi főpolgármesterre szavazna.
Frunda fenyegeti a kormányt
Az Európa Tanácshoz nyújt be indítványt az RMDSZ-es szenátor, ha a Ponta-kabinet semmissé teszi a MOGYE magyar tagozatát létrehozó kormányhatározatot – jelentette ki csütörtökön Marosvásárhelyen Frunda György. Egy megszerzett jogtól való megfosztás komoly politikai és jogi következményekkel jár. A MOGYE magyar tanári karának jogában áll megvétózni ezt a döntést a román bíróságokon.
Megbukott az Ungureanu-kabinet
Elfogadta a parlament az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) által benyújtott bizalmatlansági indítványt, ezzel pedig megbukott Mihai Răzvan Ungureanu kormánya. A pénteki szavazást követően a plénum előtt ismertetett hivatalos eredmények szerint az összesen 460 képviselő és szenátor közül 259-en voltak jelen, a bizalmatlansági indítvány elfogadása mellett szavaztak 235-en ...
Döbbenetes méretű az ortodox térhódítás Erdélyben
Döbbenetes méreteket öltött a „hagymakupolás honfoglalás” a rendszerváltás óta eltelt több mint huszonkét év során, szinte valamennyi erdélyi és partiumi városban gombamód nőttek ki a városközpontokban, illetve a tömháznegyedekben az ortodox templomok. Olyan város is akad, ahol több mint kéttucatnyi bizánci templom építéséhez is hozzáláttak. A rekordot egyértelműen Nagyvárad tartja ...
Önkénteseket toboroz Európában az SZNT
Honlapot indított és Európa-szerte önkénteseket toboroz a Székely Nemzeti Tanács, hogy minél hamarabb összegyűjtsék a szükséges egymillió aláírást az unió legalább hét országából. Az aláírásgyűjtés akkor kezdődik, amikor elég önkéntes jelentkezik. Az európai polgári kezdeményezés lehetőségét szeretné kihasználni a Székely Nemzeti Tanács, hogy elérje: legyen autonóm Székelyföld.
Fenyegetés és zaklatás: kampányeszközeit próbálgatja az RMDSZ
Zaklatják Zilahon, illetve más erdélyi helységekben az Erdélyi Magyar Néppárt több választási jelöltjét – közölte Toró T. Tibor elnök április 24-én kolozsvári sajtótájékoztatóján. Tunyogi Timea, a Néppárt zilahi polgármester-jelöltje, valamint Rácz Lóránd tanácsos-jelölt úgy nyilatkozott: a helyi RMDSZ vezetői telefonon keresték és fenyegették őket, illetve családjukat.
Munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány április 30-át
Munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány április 30-át egy kedden elfogadott határozatban. Az intézkedés a közszférában kötelező, és a munkáltatók döntése függvényében a magánszektorban is alkalmazható. A kormány keddi ülésén elfogadott határozat értelmében április 30., hétfő munkaszüneti nap, így a közalkalmazottak négy napig nem dolgoznak, mivel a május 1-je hivatalos ünnepnap.
Negyedmillió moldovai kapott román állampolgárságot az utóbbi két évtizedben
A Moldovai Köztársaság csaknem negyedmillió polgára kapott román állampolgárságot az utóbbi húsz évben - derült ki a Soros Alapítvány egy tanulmányából. A tanulmány szerint a Moldovai Köztársaság függetlenségének kikiáltása óta - 1991 augusztusa és 2011 augusztusa között - 226 ezer moldovai szerzett román állampolgárságot.

Nincs kormánytöbbség a szenátusban
Megszűnt a szenátusban a kormányoldal többsége, miután csütörtökön egy újabb szenátor lépett ki a PD-L-ből. Mihaela Popa szenátor bejelentette, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) csatlakozik, amelyhez korábban Sorin Frunzăverde, a PD-L volt első alelnöke is szegődött. Frunzăverde kilépését több tucatnyi önkormányzati képviselő és polgármester is követte...
Startra kész Szent György
Holnap rajtol Sepsiszentgyörgyön a „találkozások ünnepeként” is meghirdetett 21. Szent György Napok. Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott rendezvénysorozat hagyományosan nyitóhangversennyel kezdődik, 19 órától a Krisztus Király katolikus templomban. A koncerten a Csíki Kamarazenekar, a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kórus és a Georgius zenekar lép fel ...
Magyar polgármestere lehet Vajdahunyadnak
Bende Barna kórházigazgató lehet a dél-erdélyi Vajdahunyad polgármestere; a független jelöltet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az ellenzéki Szociál-Liberális Unió (USL) is támogatja. Így az ellenzék támogatásával próbál magyar városvezetőt biztosítani Vajdahunyad megyei jogú városnak az RMDSZ, amely Bende Barna kórházigazgató polgármester-jelöltségét támogatja.
Április utolsó napja is szabad lehet...
A kormányban felmerült annak a lehetősége, hogy idén munkaszüneti nappá nyilvánítsa az állami alkalmazottak számára április utolsó napját. A turisztikai minisztérium támogatja a javaslatot, hiszen idén keddre esik május elseje, és ha hétfőn is szünetelne a munka, az jó alkalom lehet egy négynapos mini vakációra, és így fellendülne a hazai turizmus. Ezt a javaslatot valószínűleg támogatni fogja a kormány.
Regionális hivatalos nyelvvé tenné a magyar nyelvet az RMDSZ
Az RMDSZ hosszú távú céljának tekinti, hogy a magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvvé tegye Románia azon régióiban, amelyekben számottevő a magyar közösség aránya. Ezt Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára fogalmazta meg egy szerdán tartott kolozsvári sajtótájékoztatón, amikor a Nyelvi Jogok című kiadványt is bemutatták. Ez egyszerűsített formában mutatja be a nyelvi jogainkat.
Sírokat találtak a brassói Fekete-templom udvarán
Az udvar felújítási munkálatait a brassói Városháza és a szász evangélikus egyház kezdeményezte. A helyszínen dolgozó régészeti csoport eddig már több mint 50 sírt tárt fel. Ezek a sírok valószínűleg a középkor idejéből, az 1600-as, 1700-as évekből származnak. A kutatók azt feltételezik, hogy a felső szintek kiásása után újabb sírokat fognak találni, amelyek még az 1200-as években keletkeztek.
„Hiszünk Erdélyben!” – az EMNP választási jelszava
A „Hiszünk Erdélyben!” jelszóval vág bele a június 10-i helyhatósági választások kampányába az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – jelentette ki Toró T. Tibor pártelnök egy Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón. A párt kampányfőnöke Gergely Balázs országos alelnök lesz, a szóvivői feladatokat Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke vállalta ...


Reklám