Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Belföld : Feed RSS

Négy százalékkal nőnek a nyugdíjak
Négy százalékkal nőnek a nyugdíjak Romániában, a minimálbér is várhatóan emelkedik - közölték kedden román hírügynökségek. A nyugdíjak emeléséről kedden döntött a Victor Ponta vezette román kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el. Ezt visszamenőleges hatállyal is alkalmazni fogják, hiszen az emelés január 1-jétől érvényes. Romániában 2010-től, a megszorító intézkedések óta be vannak fagyasztva a nyugdíjak.
Magyarország lehet a romániai betegek eldorádója?
Magyarország lehet a román betegek eldorádója, miután ősztől a román biztosítónak is meg kell térítenie a külföldön elvégzett egészségügyi ellátást - írta szerdán az Evenimentul Zilei. Októbertől ugyanis hatályba lép az Európai Uniónak a 24-es irányelve, amely lehetővé teszi, hogy a betegek a biztosítás helye szerinti országukban kérvényezzék a külföldön igénybe vett egészségügyi ellátás költségeinek megtérítését ...
Kerékpárút köti össze Nagyszalontát Békéscsabával
Új, 28 kilométeres kerékpárút köti össze Nagyszalontát a magyarországi Békéscsabával. A határon átívelő kerékpárutat májusban adják át a lakosság és turisták részére. Kovács Krisztián, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vezetője elmondta: a beruházás teljes költsége 1,5 milliárd forint, a Körösök völgye kerékpárút projekt 95 százalékos EU támogatásban részesült ...
A kormányfő mégis az iskolákban hagyná az előkészítő osztályokat
Naponta változnak kormányzati körökben az álláspontok az oktatási rendszer vitatott kérdéseivel kapcsolatban. Az elmúlt napokban heves vitát eredményezett az előkészítő osztályok helyzete, illetve az a sürgősségi kormányrendelet, amely kötelezővé teszi az óvónők és tanítók számára az egyetemi alapképzés elvégzését.
Nemzetárulásért nincs bocsánat!
Hogy milyen vastag bőrt növeszthetnek egyes pártok politikusai némely esetekben, különösen, ha választások közelednek, sajnos a jelenlegi magyar belpolitikai viszonylatokban, már nem is lehet meglepődni. De azért az ember felkapja a fejét, mikor egy politikus, vagy egy párt megpróbálkozik a kutyából nem lesz szalonna elvét megcáfolni. Valami ilyesmibe fogott most az MSZP is, amely kolozsvári kihelyezett ülésén fogadta el nemzetpolitikai programját.
Tőkés nyilatkozata az MSZP kolozsvári üléséről
Amint hírül adták: a Kós Károly Alapítvány és a Táncsics Alapítvány szervezésében szerdán délután, Markó Béla ex-RMDSZ-elnök meghívására, Mesterházy Attila, az MSZP elnöke előadást tart A nemzetpolitika aktuális kérdéseiről Kolozsváron, a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva-termében. Ezt megelőzően a két alapítvány elnökei – Markó Béla és Szabó Vilmos – együttműködési megállapodást írnak alá.
Újra szolgálnának Székelyföldön a pálosok
Régóta dédelgetett álmom, hogy visszahívjuk őket – fogalmazott a pálos rend Székelyföldön való letelepedési szándékával kapcsolatban Darvas Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperese. Az említett szerzetesrend magyarországi tartományának két vezetője érkezik hamarosan a vidékre. Céljuk azon körülmények felmérése, amelyek lehetővé teszik, hogy ismét a székelyföldi hívek szolgálatába álljanak.
Elhunyt Csép Sándor, az erdélyi magyar közélet emblematikus alakja
Hosszú betegség után életének 75. évében szerda reggel Kolozsváron elhunyt Csép Sándor, televíziós szerkesztő, riporter, politikus, az erdélyi magyar közélet kiemelkedő alakja. Csép Sándor 1938-ban született Aradon, a középiskolát szülővárosában végeztte. Jogot tanult volna, de papgyerek lévén kirúgták, ezért a Protestáns Teológiai Intézetben tanult tovább...
Ponta az óvodához csatolná az előkészítő osztályokat
Miután a tanügyminiszter kijelentette, hogy nem várható változás az előkészítő osztályoknál, a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a nulladik osztály a napközikhez kellene tartozzon. Ponta hozzátette, hogy eddig csak telefonon egyeztetett a tanügyi tárcavezetővel, és személyesen is találkozik majd vele, hogy eldöntsék hogyan lehetne már idéntől ezt az intézkedést bevezetni.
Veszélyben a székely faipar: osztrákok keze a biliben
Megállás nélkül termelik ki a fákat a gyergyói erdőkben. Egy osztrák cég vásárolja fel szinte az összeset. Többet tudnak fizetni érte, mint a helyi vállalkozók, így viszont a helyi feldolgozó vállalkozók nehezebben jutnak fához. Ezrek maradhatnak munka nélkül a székelyföldi faiparban, ha továbbra is külföldi cégek viszik el az erdőkből kitermelt fát - ezt a jelenséget szeretnék megakadályozni...
Civil nyomásra pótolja az eltűnt magyar feliratokat a marosvásárhelyi Auchan
Eredményesnek bizonyult a Többnyelvű Marosvásárhely nevű civil mozgalom petíciója: a marosvásárhelyi Auchan hipermarket üzletvezetője szerdán közleményben tett ígéretet arra, hogy pótolják az arculatváltáskor eltűnt magyar feliratokat. Az egyik közösségi oldalon alakult csoport azt nehezményezte, hogy a felerészt magyarok által lakott városban szinte kizárólag román nyelvű feliratok maradtak.
Gazdaságilag bojkottálják a Székelyföldet?
Gazdasági szempontból megfojtja a Székelyföldet a szociálliberális kormány, fogalmazták meg csütörtöki sajtótájékoztatójukon a háromszéki önkormányzati vezetők. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, az elmúlt fél év alatt több mint 5,8 millió lejt vett el a Ponta-kormány a várostól. Az összeg egy részéből már elvégezték a beruházásokat ...
Rendőrök kaparják le a SIC-matricákat
Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke csütörtöki sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy Munteanu rendőrökkel kapartatja le a közlekedési táblákra ragasztott SIC-matricákat. A prefektus felfedezte, hogy több háromszéki faluban a közlekedési táblákra ragasztották ezeket a matricákat, majd felhívta a polgármestereket, hogy azonnal tüntessék el ezeket ...
Újabb regionális öntudaterősítő program: székelyföldi diákigazolvány
Székelyföldi diákigazolvány létrehozását kezdeményezi Zsigmond József, a sepsiszentgyörgyi tanács fiatal tagja, aki szerint a kártya – társadalmi hasznossága mellett – segíti a szolidaritás érzésének és a regionális öntudatnak a kialakítását. Zsigmond József Tamás Sándor megyetanácselnök és Antal Árpád polgármester jelenlétében mutatta be a kártyát.
Nem lesz a Ponta-kormány tagja az RMDSZ
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőségével hétfő délután folytatott megbeszélések után Victor Ponta kinevezett miniszterelnök a sajtónak tett nyilatkozatában kijelentette: kormányának nem lesz tagja az RMDSZ. A miniszterelnök elmondta: az RMDSZ-szel, mint a legnagyobb nemzeti kisebbség képviselőjével, továbbra is tárgyalásokat folytatnak ...
Hogyan szavazzunk? – Képviselőket és szenátorokat választunk
Vasárnap, december 9-én 7 és 21 óra között szavazhat minden 18. életévét (akár a szavazás napján) betöltött román állampolgár, akitől a törvény nem vonta meg ezt a jogát (elítéltek, szellemi fogyatékosok stb.). A korábbiakkal ellentétben, kizárólag abban a választói körzetben lehet szavazni, ahová a választó lakhelye szerint tartozik. Minden választópolgár két ellenőrzőpecséttel ellátott szavazócédulát kap.
Vasárnap megszűnhet a romániai magyar egypártrendszer
A holnapi választásokon dől el, hogy milyen súlyt kapnak a romániai politikában a következő négy esztendőben az erdélyi magyarok – mondta a lapunknak adott interjúban Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és kampányfőnöke. "Magyarországnak és Erdélynek is érdeke minél erősebb magyar képviseletet létrehozni Bukarestben. Mi azért indultunk el ezen a választáson ..."
Csak jövőre zárul le a Real és az Auchan üzletláncok közötti adás-vételi tranzakció
A lépést ugyanis még az Országos Versenytanácsnak is jóvá kell hagynia. Az Auchan csoport tegnap jelentette be, hogy megvásárolta a Metro Grouptól a Közép- és Kelet-Európai Real hipermarketeket, amelyekért összesen 1,1 milliárd eurót fizetett. A tranzakcióval az Auchan romániai hálózata 24 üzlettel bővül, így a kereskedelmi csoport hálózata 34 üzletet fog magába foglalni...
Több ezren vonultak utcára az autonómiáért
Közel négyezer székely gyűlt össze a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren, ahol Székelyföld területi autonómiáját követelték. A tüntetéshez csatlakozott minden magyar politikai alakulat, a történelmi egyházak és a civil szféra is. A Székelyföld területi autonómiájának szükségességét kinyilvánító tüntetésre szombat délelőtt került sor Sepsiszentgyörgy központjában, a rendezvényre a TransylMania együttes toborozta a tüntetőket.
Erdély autonómiája egyre több erdélyi románt foglalkoztat
Egyre több erdélyi románt is foglalkoztathat Erdély autonómiájának a kérdése, miután nagyon sok erdélyi úgy érzi, hogy az eddigi román kormányok szándékosan nem korszerűsítették régiójukat, vagy ezek a tervek megbuktak a politikai vezetők korruptságán és hozzá nem értésén - írta a www.romanialibera.ro című portál. Sabina Fati publicista szerint ma már nemcsak "Tőkés László emberei" beszélnek Románia föderalizálásáról.


Reklám