Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Belföld : Feed RSS

Regionális nyelvvé tennék a magyart Erdélyben
A magyar nyelv regionális nyelvvé nyilvánítását kezdeményezi az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Erdélyben, illetve részletes cselekvési tervet dolgoznak ki az autonómia megvalósításáért – döntött a szervezet Választmánya. Szombaton, Kolozsváron, idén második alkalommal ülésezett az EMNT Választmánya, melynek tagsága az országos elnökségből, a területi szervezetek és a szakbizottságok elnökeiből áll.
Az oktatási miniszter a MOGYE-helyekről: „Ennyit kért az RMDSZ”
Az RMDSZ-t teszi felelősé Ecaterina Andronescu oktatásügyi tárcavezető és Ioan Groza minisztériumi főigazgató azért, mert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) az idén csak húsz fizetéses helyet biztosít a minisztérium az ösztöndíjas helyekről lemaradt magyar felvételizők számára. „Ennyit kért az RMDSZ” – hárította el a felelősséget a két tisztségviselő ...
A székely diplomácia kezdete
Bizkaia tartományban a baszkok hajtják be az adókat a helyiektől, és mivel szerződésben meghatározott pénzösszeget fizetnek a madridi központi költségvetésbe, őket nem érinti a spanyolországi válság. Ezzel ellentétben a katalánok függetlenedni akarnak, mert félő, hogy Madrid belerángatja Barcelonát a krízisbe – ezeket a helyszínen tapasztalta meg a Székely Nemzeti Tanács küldöttsége.
Erdélyi romákat látogattak a francia miniszterek
Aranyosgyéresen tájékozódott a roma közösség életkörülményeiről Manuel Valls francia belügyminiszter és Bernard Cazeneuve, a francia kormány európai ügyekért felelős tárca nélküli minisztere. A miniszterek az osztálytermekbe és az iskola menzájára is benéztek, és elégedetten nyilatkoztak a látottakról. Ezt követően a város egy romák által lakott negyedébe mentek...
Megint emelte a benzin árát a Petrom
Ismét emelkedett az üzemanyag ára. A Petrom 5 banival emelte a bezin literenkénti árát. Szombaton emelte a bezin árát a Petrom. Mától 5 banival többet fizetünk egy liter üzemanyagért, a legolcsóbb benzin ára 6,24 lej lett, a gázolaj ára nem emelkedett. Az elmúlt két hónapban jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, csaknem 40 banival literenként. A nyár közepén az üzemanyag ára négyszer emelkedett.
Nyolc halottja van a vonatbalesetnek
Az elmúlt évek legsúlyosabb balesete történt Kilyén mellett szombaton – mondta Török Zsuzsanna, a Kovászna Megyei Mentőszolgálat vezetője, hozzátéve, hogy kollégái valamint a  Kovászna Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelősége mindent megtett, hogy megmentse az áldozatokat, a sepsiszentgyörgyi kórházba szállított személyek kezelése pedig folyamatban van.
A románok 58 százaléka pozitívan ítéli meg az EU-t
A románok 58 százalékának pozitív véleménye van az EU-ról, ami 18 százalékkal magasabb a többi országban tapasztalt átlagnál, és csupán 9 százalékuk ítéli meg negatívan az Uniót, szemben a 23 százalékos átlaggal, derül ki egy Eurobarométer-felmérésből, amely júniusban készült. Míg európai szinten az állampolgárok 35 százalékának semleges véleménye van az Unióról, Romániában ez az arány 29 százalékos.
A Mikó-ügy áttekintése – A mutyizós, kompromisszumos politika ideje lejárt
Nyolcadik hete, hogy naponta, délután öt és hét óra között emberek tucatjai vonulnak a Székely Mikó Kollégium épülete elé. A sepsiszentgyörgyiek, de más településből érkezők is Sánta Imre református lelkipásztort támogatják, aki több mint egy hónapja egymaga kezdett el tiltakozni az ellen, hogy a másfél évszázados oktatási intézményt ismét államosítani akarják.
Sánta Imre: Ne politizálják el az Igazság Napját!
Ötven napja áll a Székely Mikó Kollégium előtt tiltakozásképpen a lelkész, akihez bár többen is csatlakoztak a hetek folyamán, a politikum azonban csak néha mutatta meg magát. Kezdetben egyedül állt Sánta Imre, ám egyre több sepsiszentgyörgyi – és nemcsak – állt az ügy mellé, kifejezésre juttatva a tiltakozását a visszaállamosítás ellen. Minden magyarnak ott a helye tehát szeptember 1-én a Székely Mikó Kollégium előtt...
Az Alkotmánybíróság érvénytelenítette a népszavazást – Basescu visszatér
Az Alkotmánybíróság 6-3 arányban úgy határozott, hogy érvénytelen a július 29-i Traian Basescu leváltásáról szóló népszavazás. A taláros testület kedden, 3 óra tárgyalás után döntötte el Basescu sorsát. A felfüggesztett államfő így visszatér a Cotroceni-i palotába, Crin Antonescu ideiglenes államfőnek pedig távoznia kell. A testület kedden, tíz órakor ült össze, hogy megvizsgálja a kormány által küldött adatokat.
Magyar nemzeti ünnep Erdélyben
Több erdélyi városban is rendezvényeket szerveznek hétfőn, a magyar nemzeti ünnep alkalmával. Nagyváradon az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a debreceniekkel közösen ünnepelnek, a már nyolcéves hagyományhoz híven a cívis városbeli virágkarnevál néhány díszes virágkocsija a bihari megyeszékhely utcáin is felvonul, egy nappal a debreceni esemény után, augusztus 21-én.
Magyar Kolozsvár
Magyar tömeg hömpölyög a Farkas utcában, sátrak, standok, emberek olvadnak valami megnyugtató egységbe a patinás kolozsvári utcán. A Székelyföld tömbmagyar biztonságában szocializálódott ember számára mindez a normalitás állapota, de magam is tudom, hogy korántsem volt ez mindig így. A kolozsvári magyarság fokozatosan magára talál, félelmeik bokrai alól bújnak elő az emberek ...
Lemondott a román belügyminiszter
Benyújtotta lemondását hétfőn Ioan Rus román belügyminiszter, aki a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében a belügyminisztériumra nehezedő „nyomásgyakorlás" miatt döntött így – ezt maga a távozó miniszter jelentette be hétfőn. Rus közölte azt is, hogy hétfőn Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős tárca nélküli miniszter is benyújtja lemondását. Leszögezte: nem lesz részese semmilyen törvénytelenségnek.
Adevărul: robbanásveszélyes az USL-vezetők etnikai vagdalkozása
Olajat öntenek a tűzre a Szociálliberális Unió (USL) politikusai, akik a romániai magyar közösséget hibáztatják a Traian Băsescu államfő leváltásáról szóló népszavazás kudarcáért” - írta szerdán az Adevărul című napilap. Az újság külön véleménycikkben foglalkozik azzal, hogy több kormánypárti szociálliberális politikus a romániai magyarokat tette felelőssé azért, hogy érvénytelen lett a népszavazás.
Az EMNP állásfoglalása a július 29-i referendum kérdésében
Nem egyik vagy másik politikai álláspontot utasította el az erdélyi magyarság azzal, hogy távolmaradt a szavazáson, hanem a rossz kérdésfelvetést. A parlamenti többséget – ami lehetővé tette a népszavazás kiírását – nem választásokon, hanem politikai árulások útján szerezte a szocialista-liberális többség . Ezt a balkáni hatalomszerzési módszert szerették volna kiterjeszteni az elnök leváltásának folyamatára is...
Elemző: nem Basescu mellé álltak, hanem a PSD-t utasították el a magyarok
Nem Basescu mellé álltak, hanem Victor Ponta kormányfőt utasították el a népszavazástól távol maradó magyarok – mondta az urnazárás után az MTI-nek Kiss Tamás szociológus, kisebbségkutató a vásárnapi referendumon regisztrált magyar távolmaradást kommentálva. A magyar többségű Hargita és Kovászna megyében a részvétel negyede, illetve alig több mint harmada volt az országos átlagnak.
Érvénytelen a referendum a BEC becslése szerint
Nagy valószínűséggel érvénytelen a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltásáról vasárnap rendezett népszavazás – derült ki a központi választási iroda (BEC) által éjfél után közzétett részvételi becslésből. A BEC szerint urnazárásig a választói névjegyzékben szereplők 45,92 százaléka adta le voksát. A népszavazás érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség.
Kelemen: nem bojkottálta a magyarság a népszavazást
„Visszautasítom Crin Antonescu azon kijelentését, hogy a magyarság bojkottálta volna a népszavazást” – nyilatkozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke leszögezte, azért volt jóval alacsonyabb a részvétel a magyarok által lakott megyékben, mert a referendumnak nem volt közvetlen tétje a magyarság számára. A politikus nem kívánta kommentálni a részvételre vonatkozó becsléseket...
Érvénytelen a romániai népszavazás - ezért is a magyarokat hibáztatják
Nagy valószínűséggel érvénytelen a Traian Basescu felfüggesztett államfő leváltásáról vasárnap rendezett népszavazás Romániában - derült ki a központi választási iroda (BEC) által helyi idő szerint éjfél után közzétett részvételi becslésből. A BEC szerint urnazárásig a választói névjegyzékben szereplők 45,92 százaléka adta le voksát. A népszavazás érvényességéhez több mint 50 százalékos részvételre lett volna szükség.
Ejnye, már a lottó is!?
Ha egy országban valaki felsorolna tíz jól menő, jövős vállalkozást, a szerencsejáték-céget biztosan nem hagyná ki. A lottó különböző formáiban egy-egy szelvény nem kerül olyan sokba, hogy ne lehetne megvásárolni, az igazán szegény és más kiutat nem látó embereknek pedig ez a szinte egyetlen reménye: ha beüt a nagy nyeremény, egy életre elfújja az anyagi gondokat.


Reklám