Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Külföld : Feed RSS

Kisebbségügyi szóváltás az Európai Parlamentben
A magyar kisebbség helyzetével kapcsolatban szólalt fel több romániai magyar és román képviselő az Európai Parlament legutóbbi brüsszeli plenáris ülésén. A napirend előtti felszólalók: Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula.

Románokat vertek meg Rómában egy újabb bűncselekmény miatt
Megvertek négy románt vasárnap este egy római bárban, annak a parknak a közelében, ahol egy nappal korábban két, feltehetően kelet-európai roma megerőszakolt egy 14 éves lányt. A néhány percig tartó összecsapás során az elkövetők az asztaltársaság négy tagját megverték.
Románok is dolgozhatnak Svájcban
A hétvégén tartott népszavazás eredményei jobbaknak bizonyultak a 2004-ben, az Unióhoz való 10 új tagállam csatlakozását követően tartott referendum eredményeinél. Svájc 26 kantona közül mindössze 4 szavazott nemmel, ezen belül 3 németajkú és egy olasz nyelvű kanton.
Izland akár két éven belül uniós tagország lehet
Izland gyorsított eljárással juthat be az Európai Unióba – írja a Guardian brüsszeli és reykjavíki diplomáciai forrásokra hivatkozva. A brit baloldali napilap szerint az unió így mentené ki az országot a pénzügyi összeomlásból. Izlandon májusban lesz előre hozott választás, mert a kormány lemondott a gazdasági válság miatt.
Obama a világ muzulmánjainak üzent
Az amerikai elnök hétfőn azt üzenete a világ muzulmánjainak, hogy Amerika nem az ellenségük. Barack Obama az „Al-Arabiya” arab hírtévének adott interjújában azt is mondta, hogy szándékában áll felkeresni a nagyobb muzulmán országok fővárosait, és beszédet mondani az ott élő embereknek.
Sötéten látnak a magyarok, a románok bizakodók
A napokban tették közzé Brüsszelben az Európai Unió tagállamaiban végzett legutóbbi közvélemény-kutatást. Az október 6. és november 6. közötti felmérés a saját és az országa helyzetére, jövõbeli kilátásaira, illetve az EU megítélésére vonatkozó véleményt kért az uniós állampolgároktól.
Beiktatták hivatalába az Egyesült Államok 44. elnökét
Több százezres tömeg előtt kezdődött el Washington belvárosában az a történelmi beiktatási ünnepség, amelynek során az eskütétel után hivatalba lép Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke. Ő egyben az első afroamerikai, aki ezt a tisztséget töltheti be.
Gázában ezrek menekülnek otthonukból
Az izraeli katonaság tegnap délelőtt beljebb nyomult Gáza peremkerületeiből a város sűrűbben lakott részeibe, a városközpont irányába. Az offenzíva elől több száz palesztin család menekült el otthonából. Az izraeli harckocsik helikopterek és nehéztüzérség támogatásával törtek előre.
Elkerülni Európa kettészakadását
„Felmerült a lehetősége, hogy Európa gazdaságilag és politikailag is újra kettészakad,” állapítják meg Jean Pisani-Ferry, a Bruegel kutatóintézet igazgatója, és Darvas Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, 2008. decemberi elemzésükben.
Több a bűncselekmény a schengeni határon
Sokkal több bűncselekmény történt tavaly a román-magyar határ mindkét oldalán, mint régebben. Román szempontból leginkább a kábítószer, az autócsempészés és a lopott nagygépek bevitele jelent gondot, míg magyar oldalon a tiltott határátlépés és az embercsempészés teszi ki az 5 600 jogsértés nagy részét.
Krízis és (anti)rasszizmus
A pénzügyi világválság most is az USA-ból indult ki, mint 1929-ben, de ez alkalommal egészen más volt a kiváltó oka. Utóbbi időben sokat beszéltek a hírhedt subprime hitelekről. Az amerikai hitelpiacon ezt a „politikailag korrekt” eufemizmust használták azokra a nagyon „rossz minőségű” hitelekre, amelyekről eleve feltételezhető volt, hogy nem kerülnek visszafizetésre.


Reklám