Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Külföld : Feed RSS

Világdivattá válik a gazdasági patriotizmus
Hiába fogadkozott a világ húsz legnagyobb gazdasági hatalma, köztük az Európai Unió is, hogy megvédik a szabad kereskedelem elvét, a válság hatására egyre több, a nemzeti gazdaságot védő lépéseket tesznek. Bár a G20-ak (a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő szervezet) a tavalyi szöuli találkozón kőbe vésték a protekcionizmus elleni harcot, a recesszió ...
Zavargások Észak-Londonban, a tüntetők autókat gyújtottak fel és fosztogattak
Zavargások robbantak ki vasárnapra virradó éjjel London Tottenham városrészében amiatt, hogy rendőrök megöltek egy - feltehetően fekete drogdíler - négygyerekes családapát; a tüntetők és a rohamrendőrök közötti összecsapásban nyolc rendőr megsérült. A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze a tottenhami rendőrőrs előtt ...
A legnagyobb reménység volt, hogyan süllyedt idáig?
Barack Obama ötvenéves. Az Egyesült Államok elnöke két év hivatali idő után sosem volt olyan népszerűtlen, mint ma. Az új évezred legnagyobb reménysége volt, hogyan jutott idáig? Mi romlott el? Van még esély „változásra”? Mit kívánjunk neki a távolból? Amikor az ország első fekete elnökét 2008 januárjában beiktatták, valódi csodaváró hangulat uralkodott el ...
Irán szerint Izrael áll a norvégiai merénylet mögött
Az iráni vezérkari főnök szerint Izrael állhat a norvégiai merényletek mögött - jelentette a Press TV angol nyelvű iráni hírcsatorna szombaton. Hassan Firouzabadi egy közleményben úgy fogalmazott, hogy „a cionisták állnak a norvégiai terrortámadások mögött, mivel jobboldali indulatokat szítanak, és előmozdítják a terrorizmust”. Firouzabadi kijelentésével a múlt heti kettős norvég merényletre utalt...
Merénylet: halálos robbanás rázta meg Oslo belvárosát
Norvégiában – amely tagja a NATO-nak, és részt vesz az afganisztáni és a líbiai hadműveletekben – a második világháború óta nem történt merénylet. A detonáció a kormányzati negyedben történt, ahol szinte az összes minisztérium elhelyezkedik. A pokolgép a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel. Több épület erősen megrongálódott...
A magyar diákok szerepeltek a legjobban Európából a tajvani biológiai olimpián
Az európai csapatok közül a magyar együttes szerepelt a legeredményesebben az idei, Tajvanban rendezett 22. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián. A versenyt július 11. és 17. között rendezték meg 229 diák részvételével. A legrangosabb nemzetközi biológiaversenyen Magyarország csapata másodszor indult el, és ezúttal is kimagasló teljesítményt nyújtott.
Osztrák politikusok az önrendelkezési jog(unk) mellett
Ausztria volt igazságügyi minisztere, három dél-tiroli parlamenti képviselő, két fontos osztrák intézmény vezetője és egy bécsi nemzetközi jogász közös nyilatkozatban ítélte el Magyarország bukaresti nagykövetének, Füzes Oszkárnak a trianoni béke fölülvizsgálatában bízó magyar embereket idióták-ként megbélyegző nyilatkozatát.
Elhunyt Habsburg Ottó
Kilencvennyolc éves korában meghalt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia. IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál. „Békésen elszenderült” – közölte az elhunyt egy munkatársa a német hírügynökséggel. Habsburg Ottót hét gyermeke, 22 unokája és két dédunokája gyászolja.
Július 1-től olcsóbban beszélhetünk külföldön
A július 1-től életbe lépő direktíva minden mobilszolgáltatót számára felső határértéket szab az EU tagállamokban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinban a roaming díjaknak. A most bevezetendő szabályrendszer értelmében egy percnyi beszélgetés nem kerülhet többe, mint 0,35 euro/perc, egy perc fogadott hívásért pedig legtöbb 0,11 euro/perc díjat kérhetnek el.
Szégyentelen provokációnak nevezte Basescu szavait az orosz külügyminisztérium
Oroszország felháborítónak tartja Traian Basescu román államfőnek azt a kijelentését, miszerint 1941-ben ő is kiadta volna a parancsot Szovjetunió megtámadására. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszandr Lukasevics szerint megengedhetetlenek az olyan szégyentelen provokációk, amelyek "a második világháborús fasiszta agressziót igazolják..."
Román EP-képviselő Sógor Csabának Brüsszelben: „Băi, vorbeşte româneşte!”
„Hé, beszélj románul!” – kiáltott rá román nyelven Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőre kollégája, a szociáldemokrata (PSD) Ioan Enciu szerdán, az EP állampolgári jogok, bel-és igazságügy szakbizottságának ülésén. Sógortól az ülésvezető spanyol szocialista képviselő kért bocsánatot az incidens miatt.
Összeesküvés áll a hasmenésjárvány mögött?
Nem fejlődhetett ki természetesen úton az a kórokozó, amely az immár sok országban dúló hasmenésjárványt váltotta ki – állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa. Baranov a Komszomolszkaja Pravda című lap olvasóinak kérdéseire válaszolt, és interjút is adott, amelyben kifejtette: a kórokozónak nincs köze a hétköznapi zöldségekhez.
Tehetetlenek a német hatóságok a járvánnyal szemben
Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött emberek száma. A fertőzés csütörtök délutánig 17 halálos áldozatot követelt. A Robert Koch országos járványügyi intézet mostanáig mintegy 2500 fertőzött, illetve fertőzésgyanús beteget regisztrált. A 17 áldozat közül tizenöt nő. A betegek közül mintegy 500-an életveszélyes vagy válságos állapotban vannak.
Nem a spanyol uborka a vétkes, sötétben tapogatóznak
Mégsem a spanyol uborka a „vétkes” a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért – közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok. A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát.
Megnyílt Székelyföld képviselete Brüsszelben
Az iroda célja, hogy híd legyen Brüsszel és Székelyföld között, továbbá híd legyen Románia és Magyarország között - mondta Sógor Csaba, az RMDSZ képviselője. Az Európai Unió tagjaként Románia és Magyarország is büszke lehet Székelyföldre - hangoztatta Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke Brüsszelben az iroda megnyitóján.
Belgrád kiadta Hágának Ratko Mladicot
Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornok egy repülőgép fedélzetén útban van Hága felé - jelentette be a szerb kormány igazságügyi minisztere kedden Belgrádban. Snezana Malovic elmondta, a háborús bűncselekményekkel vádolt volt hadseregparancsnokot a belgrádi hatóságok kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.
2022-ig bezárják az összes atomerőművüket a németek
Németország legkésőbb 2022-ig bezárja atomerőműveit. Ezt határozta el hétfő hajnalig tartó ülésén a német kormány. Hajnali értesülések szerint a 17 németországi atomerőmű többsége 2021 végéig beszünteti működését. Három erőművet azonban véglegesen csak 2022-ben zárnak be, felkészülve arra az esetre, ha probléma adódna a biztonságos energiaellátással...
Diplomáciai háborút okozhat a hasmenésjárvány
Diplomáciai háborúhoz vezethet a németországi hasmenésjárvány, amely eddig négy halottat és több száz megbetegedést követelt. A hamburgi higiéniai intézet ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán. Madridban megdöbbenéssel fogadták a hírt.
Elkapták a háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladicsot
„A Szerb Köztársaság nevében bejelentem Ratko Mladics letartóztatását. A kiadatási eljárás folyamatban van. Minden háborús bűnösnek szembe kell néznie az igazsággal” – mondta sajtótájékoztatóján Boris Tadics. A szerb köztársasági elnök a háborús bűnökkel vádolt tábornok elfogását úgy jellemezte: ez a siker egy hosszú folyamat vége volt. Tadics gratulált az akciót kivitelező titkosszolgálati tiszteknek.
Románia bojkottálja a varsói csúcsot
Románia, Szlovákia és Szerbia elnöke bojkottálja a közép- és keleteurópai államok csúcstalálkozóját, mert Lengyelország amerikai javaslatra meghívta Atifete Jahjagát, Koszovó elnökét is. A három ország nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Barack Obama május 27-28-án Varsóban tartózkodik majd annak az európai látogatássorozatnak a részeként melyet hétfőn kezdett meg az amerikai elnök.


Reklám