Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Gazdaság : Feed RSS

Nem jött be a gyógyír, széthullhat az euróövezet
Az euróövezeti válsággal kapcsolatos „zavaros” megoldási próbálkozásokkal nem sikerült gyógyírt lelni az alapvető problémára, az unión belüli széttartó folyamatokra, és ha ez nem változik, akkor az euróövezet rendezetlen módon összeálló adósságmegoldások, és végül – egyes gyengébb tagországok „kihullásával” – a felbomlás felé veszi az irányt – írta a keddi The Financial Timesban Nouriel Roubini.
Beruházási alap a kis- és közepes vállalatoknak
A kormány olyan kis- és közepes vállalatok számára hoz létre egy beruházási alapot, amelyek nyereségesek ugyan, de épp pénzszűkében vannak, és népszerűsíteni kíván egy, a kis cégeknek szánt finanszírozási rendszert. A beruházási alapot a Kis- és Közepes Vállalatok Hiteleinek Országos Garanciaalapja, a Román Ellengaranciaalap és az Eximbank finanszírozza, de nyitott más bankok felé is.
Már nem akarunk eurót 2015-ben
A román kormány lemondott a 2015-re tervezett euroövezeti csatlakozásról. Az új konvergenciaprogram mindössze az európai árfolyamrendszerhez, az ERM 2-höz való 2013-2014-es csatlakozást említi. A tavaly tavasszal összeállított konvergencia-programban még expliciten szerepelt az euroövezethez való csatlakozás tervezett dátuma: 2015. január elseje.
Többszázezer cégnél egyszerűsödik a könyvelés
Majdnem 350 ezer cég számára egyszerűsödik a könyvelési nyilvántartás rendszere egy friss törvénymódosítás alapján. Az egyszerűsítés azokat a vállalatokat érinti, melyek évi forgalma nem haladja meg a 35 ezer eurót, ilyenből 349 ezer működik Romániában. A szóban forgó cégeknek az évi öt pénzügyi jelentés helyett csak kettőt kell benyújtaniuk...
Nyolc százalék fölött a román infláció
Nyolc százalék fölé emelkedett márciusban az éves infláció Romániában, miután az év harmadik hónapjában 0,6 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex februárhoz képest – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet. A 0,6 százalékos havi inflációs ráta annak tulajdonítható, hogy márciusban 1,2 százalékkal drágultak az élelmiszerek az előző hónaphoz képest, a nem élelmiszereké pedig 0,5 százalékkal.
Idén csökkentenék a CAS-t, jövőre a jövedelemadót
A koalíció tagjai hétfői ülésükön tárgyaltak a munkavállalói társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentéséről és megállapodtak, hogy összesen 3 százalékponttal 44 százalékról 41 százalékra csökkentik az idei második félévtől. A kérdésre a koalíció következő ülésén visszatérnek, akkor állapítják meg pontosan a csökkentés bevezetésének időpontját.
Rekordszinten az aranyár
Rekordszintre emelkedett az arany ára csütörtökön délután részben a dollár gyengülésére, illetve a továbbra is aggasztó japán és líbiai hírekre, aminek a hatására a befektetők a biztonságosabb befektetési formák felé fordultak. Eközben az ezüst ára több mint 31 éves csúcsra került. Röviddel 16 óra után az euró 1,4201 dollárra erősödött a szerda késő esti 1,4098 dollárról.
Az egységes adókulcs és az áfa marad
Az egységes adókulcs és az általános forgalmi adó szintje idén nem módosul, esetleges változtatásokat csak a jövőre nézve lehet elemezni, nyilatkozta hétfőn Emil Boc kormányfő. A miniszterelnök arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy a kormánynak szándékában áll-e az egységes adókulcs szintjének csökkentése.
15 év múlva Románia lesz a legszegényebb
Bár Emil Boc miniszterelnök néhány hete azt mondta, hogy Románia gazdasága április végére maga mögött tudhatja a gazdasági válságot, egy japán piackutató intézet szerint tizenöt év múlva az Európai Unió legszegényebb országa lesz. A tanulmány szerint 2025-ben viszont egyértelműen Romániában lesz a legkisebb a GDP.
Erősödik a lej: 4,20 lej alá csúszott az euró
Mérsékelt növekedéssel nyitott ma a lej a pénzügypiacon a külföldi befektetőknek a régió iránti bizalmának emelkedésével, és mivel a kőolaj árának emelkedésétől sem tartanak már annyira, az euró árfolyama 4,2 lej alá esett. A szerdai 4,2033 - 4,2040 lejes euróárfolyam után a bankok ma reggel 4,2 - 4,2020 lejes árfolyamokkal dolgoztak. A térségbeli valuták is enyhe erősödéssel kezdték a napot.
Nőtt az átlagfizetés
Tavaly decemberben jelentősen, 8,6 százalékkal nőtt az országos nettó átlagbér novemberhez képest, 2009 decemberéhez képest pedig 1,3 százalékkal. Az egyhavi növekmény 119 lej, így decemberben a nominális átlagbér elérte az 1496 lejt. Legjobban most is a pénzügyi közvetítő ágazatokban lehetett keresni, ahol az átlagbér 4100 lej volt, legrosszabbul pedig a vendéglátóiparban, ahol 856 lej volt az átlag...
Kormányjelentés: indokolatlanul emelkedtek az üzemanyagárak
Romániában az olajvállalatok "indokolatlanul" növelték az üzemanyagok árát 2010 folyamán - állapította meg egy román kormányzati jelentés, amely Emil Boc miniszterelnök asztalára került. A dokumentum -, amelyet a Mediafax román hírügynökség idéz  -  megállapítja, hogy az üzemanyagárak emelkedésének mértékét sem a kőolaj nemzetközi ára, sem a valutaárfolyam...
Sereghajtó román minimálbér
Nemcsak az unió egyik legkisebb minimálbérével rendelkezik Románia, de abban is sikerült negatív rekordot felállítania, hogy az egyetlen ország volt a közösségen belül, ahol tavaly visszaesett a minimálbér szintje. Míg máshol ha nem is növekedett, legalább stagnált a bérek szintje, nálunk 149 euróról 141-re csökkent – derült ki az Eurostat legfrissebb felméréséből.
Tavaly 7,96 százalékos volt az éves infláció
Az Országos Statisztikai Intézet szerint az éves infláció 7,96 százalék volt 2010-ben, miután decemberben 0,5 százalékos volt a drágulás, az éves ráta közel kétszerese a 2009-esnek, főként az áfaemelés, valamint bizonyos élelmiszerek, az üzemanyagok, a dohányáru és a szolgáltatások drágulása miatt. 2010 sorban a negyedik év, amelyben a Román Nemzeti Bank nem tudta tartani az inflációs célt...
Az állam nem teremt munkahelyeket, hanem csökkenti azok számát
Traian Băsescu államelnök szombaton Predealon azt nyilatkozta, hogy rugalmasabbá kell tenni a munkatörvénykönyvet, mert nem az államnak kell munkahelyeket teremtenie, hanem csökkentenie kell alkalmazottainak számát és támogatnia kell a magánvállalkozókat. Véleménye szerint a megoldás egy új munkatörvénykönyv...
Jövőre is drágulhat az arany
Tizenegy éve drágul az arany, az idén euróban számolva 37 százalékkal emelkedett az ára, és a lendület egészen 2012-ig kitarthat - ez derül ki a kedden megjelent év végi elemzésekből. Az arany ára az idén több hullámban emelkedett. Először májusban szökött fel történelmi csúcsra, az eurót is megrendítő görög adósságválság elmélyülésével párhuzamosan.
Teljes mértékben leírható lesz a fakultatív nyugdíjjárulék
Leírható lesz a fakultatív nyugdíjjárulék a társadalombiztosítási hozzájárulások kifizetésekor – jelentette be a magánnyugdíjpénztárakat felügyelő bizottság. Jelenleg az önkéntes pénztárakba folyósított járulékok évente 400 euróig leírhatóak az alkalmazott, és 400 euróig a munkaadó részéről, a keret növelését már 2009 elején tervbe vette a kormány.
Újabb történelmi csúcson a svájci frank az euróval szemben
Kedden újabb történelmi csúcsra erősödött a svájci frank az euróval szemben, a frank így alig 24 óra alatt másodszor döntött rekordot. Az eurót kedden késő délelőtt 1,2615 svájci frankon jegyezték. Ennél drágább soha nem volt még a frank, amióta 1999-ben bevezették az eurót. Az előző árfolyamrekord hétfő délután volt...
Terítéken az euró jövője – három lehetséges kiút
Az Európai Unió csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójának központi témája a közös európai fizetőeszköz jövője lesz. Mind politikai, mind gazdasági szempontból hatalmas a tét, ám az euróövezet államai minden korábbinál megosztottabbak – írta kedden a berlini Der Tagesspiegel, három lehetséges kiutat vázolva a jelenlegi helyzetből.
Jelentősen nőtt az új autók novemberi eladása
Romániában 38,1 százalékkal 11.440-re nőtt az új személygépkocsik eladása novemberben az előző hónaphoz képest, éves összehasonlításban 34,7 százalék volt a bővülés – közölte hétfőn a belügyminisztérium. Romániában az idei első tíz hónapban 82.069 új személyautók értékesítettek. Ez 21,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál...


Reklám