Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Gazdaság : Feed RSS

Az EU nettóbefizetői közé került Románia
Románia az európai strukturális alapokból a folyamatban lévő projektekre 239 millió eurót költött el, ami alig 2 százaléka a 2007–2010-es időszakra beütemezett 19,6 milliárd eurónak. A többi uniós országban sem rózsás a helyzet, ugyanis az Európai Bizottság belső használatra készült kimutatása szerint a teljes pénzalapnak a 10 százaléka került lehívásra.
Jobban áll a szénánk, mint egyes eurós országoké?
Románia kilátásai jobbak, mint egyes euróövezeti országoké, nyilatkozta Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap romániai küldöttségének vezetője. Optimizmusát arra alapozza, hogy a költségvetési hiány jelentősen csökkent, és a gazdaság kezd talpra állni. Franks szerint csökkentek Románia kockázatai a nemzetközi pénzpiacokon.
A szenátus jóváhagyta a 10 százalékos egységes jövedelemadót
A szenátorok kedden 45 igen és 31 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett elfogadták a PDL-s honatyák törvénykezdeményezését, mely értelmében az egységes adókulcsot 16 százalékról 10 százalékra csökkentették. A kezdeményezés nem vonatkozik a profit adóra. A kezdeményezők között van a PDL-s Ion Ariton, jelenlegi gazdasági miniszter. 
Havi csúcsot ért el az euró
Leértékelődött a lej a bankközi piacon kedd délelőtt, így a Román Nemzeti Bank úgy döntött, a hivatalos árfolyamot 4,3082 lej/euróban határozza meg. Ennél magasabb csak október 22-én volt, akkor a BNR 4,3083 lejes euróárfolyamot hirdett. A tegnapi árfolyam 4,2957 lej/euró volt. A lej a dollárral szemben is leértékelődött, a mai hivatalos árfolyam 3,1716 volt, ami 4,42 banival haladta meg a péntekit.
Adórendőrséget hoz létre a kormány
2011. január elsejétől bárkit ellenőrizhetnek a fináncok, aki bevallott jövedelméhez képest jóval magasabb életszínvonalon él, jelentette ki Sorin Blejnar, az adóhivatal elnöke a Gândul című napilapnak. Ugyanakkor elismerte, még nem tudják pontosan, milyen kritériumok szerint választják ki azokat, akiket ellenőrizni fognak. Elsősorban azoknál fognak vizsgálódni, akik hivalkodnak a luxussal...
A miénk a legnagyobb infláció egész Európában
Romániában növekedtek leginkább a fogyasztói árak az Európai Unió területén: októberben 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Szeptemben a növekedés 7,7 százalék volt. Az EU átlaga októberben 2,3, szeptemberben 2,2 százalék volt, közölte kedden az Eurostat. Az eurózónában 1,9 százalékos inflációt mértek. Egyedül Írországban jegyeztek 0,8%-os deflációt.
Az adósságok ki nem fizetése nemzeti sport lett Romániában
Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója pénteken azt nyilatkozta, hogy Romániában „nemzeti sport” lett az adósságok ki nem fizetése és az államnak jó példával kellene elöljárnia és kifizetnie tartozásait, mert másképp romlik a „piacgazdaság légköre”. Románia hatodik alkalommal kér kivételezett elbánást az IMF-től a kinnlevőségek törlesztésének csúszása miatt.
670 lej lehet a minimálbér
A kormány arról állapodott meg a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság küldöttségével, hogy a minimálbért legfeljebb csak az elmúlt két év inflációs arányával megegyező mértékben növelik. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb jövedelem nem haladhatja meg a 670 lejt — közölte tegnap Gheorghe Gheorghina. A pénzügyminisztérium államtitkára szerint a minimálbér ügye gyakorlatilag már eldőlt...
Három év alatt közel 50000 cég vált fizetésképtelenné
A 2008 januárja és 2010 szeptembere között fizetésképtelenné vált cégek száma megközelíti az 50 000-et, az esetek 60%-ában a procedúra már le is zárult. A legtöbb fizetésképtelenségi eljárást tavaly indították be, amikor 19 894 cég került olyan helyzetbe, hogy nem tudta törleszteni adósságait. 2008-ban 15 683 kérést hagytak jóvá, 2010. szeptember 30-ig pedig 13 757 vállalat vált fizetésképtelenné.
Az állam tartozik a legtöbbel az államnak
Változatlanul az állam többségi tulajdonában levő vállalatok, például az Országos Kőszéntársaság (CNH) és a Román Vasúttársaság (CFR) tartozik a legnagyobb összegekkel a költségvetésnek – derül ki az adóhatóság által közzétett statisztikából. A magánvállalatok közül az Electroputere Craiova a listavezető – közel 113 millió lejjel tartozik az államnak.
Románia is lemásolná Orbán Viktor adóit
Durván évi egymilliárd eurós többletbevételt jelentene a román államháztartásnak, ha Bukarest is bevezetné az Orbán-kormány által az energetikai és távközlési cégekre, az áruházláncokra és bankokra kivetett válság- és különadót. A kormány által eddig foganatosított intézkedések a válság leküzdése szempontjából egyelőre csekély eredménnyel jártak.
Az IMF az adósságtörlesztéshez köti a hitelrészlet utalását
A Nemzeközi Valutaalap felkérte a kormányt, hogy fizesse ki tartozásainak egy részét, ez egy előfeltétel az újabb részlet folyósítása előtt, mert észrevették, hogy az állam adósságai szeptemberben újabb egymilliárddal nőttek az egészségügynél, pedig már kétmilliárdot kifizettek az ágazatnak. A küldöttség legalább a központi tartozások kifizetéséhez ragaszkodik...
Băsescu nem írja alá az áfacsökkentést
Az államfő ígéretet tett az IMF-nek, hogy nem hagyja jóvá az áfacsökkentésre és a nyugdíjak adómentességére vonatkozó törvényt. A kormány kizárja annak lehetőségét, hogy olyan B-tervet állítsanak össze, amely javítaná az áfacsökkentésből és a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentességéből származó költségvetési deficitet. Băsescu ugyanis megnyugtatta a Nemzetközi Valutaalapot...
Románia szakít az IMF-fel?
Kis híján hajba kaptak kedd este elkezdődött és késő éjszakába nyúlt tanácskozásuk során a román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői. Bár a korábbi szándékok szerint a megbeszélésen „sorsdöntő kérdésekben” kellett volna egyezségre jutni, a felek álláspontja annyira eltérő volt, hogy egyetlen kérdésben sem sikerült megegyezniük.
IMF-tárgyalások: minden nyugdíj megadóztatását és a gyes csökkentését ajánlja a kormány
A szerdán kezdődő IMF-fel folytatott tárgyalásokon a kormány a jövedelemadó csökkentéséről, a társadalombiztosítási járulékok szintjének mérsékléséről és a minimálbér megemeléséről próbálja meggyőzni a küldöttség vezetőit, cserébe megadóztatná a nyugdíjakat és lecsökkentené a gyest. Az IMF egyelőre még kétségét fejezte ki az ajánlott intézkedéseket illetően.
2011-ben is befagyasszák nyugdíjakat és a tb járulékokat
A 2011-es év folyamán a nyugdíjakat befagyasztják, így a minimálnyugdíjat is, a munkáltató és az alkalmazott által befizetett társadalombiztosítási járulék is marad a jelenlegi szinten. A nyugdíjpont értéke 2011-ben megegyezik a 2010-es értékkel, azaz 732,8 lej lesz. Befagyasztják továbbá a 350 lejes szociális nyugdíjat is.
A vártnál nagyobb az infláció
Kétéves csúcsra emelkedett és 7,77 százalék lett a szeptemberi éves szintű infláció az augustusi 7,6 százalék után, – közölte a statisztikai hivatal (INS) hétfőn. A szakértők az augusztusival megegyező inflációval számoltak. A havi infláció az augusztusi 0,23 százalékról 0,56 százalékra nőtt szeptemberben, miután az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal nőtt...

Gyorsan ki tudnánk mászni a válságból
A régió többi országánál gyorsabban ki tudnánk lábalni a válságból, ha végre megoldanánk a szállítás problémáját akár EU-s pénzekből finanszírozott fejlesztésekkel, véli Andreas Treichl, a Romániában is jelenlévő Erste csoport vezérigazgatója. Treichl szerint Románia rendelkezésére jóval több EU-s pénz áll, mint a többi kelet-európai országnak, de nem tudja lehívni és pályázatokra hatékonyan elkölteni azt.
Isarescu: Nem kell újabb nemzetközi hitel!
Romániának nincs szüksége a jövő évben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötendő újabb készenléti hitelegyezményre, elég, ha Bukarest úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződésről köt megállapodást a nemzetközi pénzintézettel. Romániának azért van szüksége az elővigyázatossági hitelszerződésre, hogy megerősítse az ország hitelességét a nemzetközi pénzpiacokon.
Cégek ezrei költöznek Bulgáriába Romániából a megszorítások miatt
A bolgár hatóságok egyszerűsítettek a bürokrácián, a cégalapításhoz szükséges társadalmi tőkét 5 ezer leváról (mintegy 2500 euróról) 2 levásra (kb. 1 eurósra) csökkentették. Romániában ehhez képest 200 lejes a társadalmi tőke. Emellett Bulgáriában egy cég bejegyzéséhez szükséges idő nem több egy hétnél, a procedúra Romániában legalább két hetet vesz igénybe.


Reklám