Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Gazdaság : Feed RSS

Eltörölték a minimáladót
Október elsejétől eltörölték a minimáladót, kisebb lesz a büntetőkamat és nem indítható csődeljárás azoknak a cégeknek az esetében, amelyeknek az állam tartozik – közölte szerda este Emil Boc kormányfő. A minimáladót, csak azoknak a gazdasági egységeknek kell fizetni, amelyek olyan területeken tevékenykednek, ahol nagy az adócsalás kockázata. Október 1-től december 31-ig a többi vállalkozás csak profitadót fizet.
Gyorsan nő a román hiány
Románia államháztartási hiánya 20,9 milliárd lej (6,6 milliárd dollár) volt az idei első nyolc hónapban, ami a hazai össztermék (GDP) 4,1 százaléka – közölte az ország pénzügyminisztériuma hétfőn. A deficit csak augusztusban mintegy 1 milliárd lejjel nőtt. Románia 2009-ben kétéves, összesen 20 milliárd eurós készenléti hitelt írt alá az IMF-fel, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal.
2015-ben Románia bevezeti az eurót
Románia jövő áprilisban már csak készenléti hitelmegállapodást kötne a Nemzetközi Valutaalappal – jelentette ki a román elnök szerdán. Traian Basescu úgy vélte továbbá, hogy az eddiginél esetleg későbbi időpontot kellene megjelölni az euróbevezetés kapcsán. Románia jelenleg 2015 januárjában tervezi a csatlakozást az euróövezethez. A román államfő szerint azonban ezt az időpontot „egy vagy két évvel” el kellene tolni.
Elena Udrea hadat üzent az adócsaló panziósoknak
Elena Udrea régiófejlesztési és turisztikai miniszter pénteken bejelentette: két hét múlva hat hónapos ellenőrzést indulaz idegenforgalomban tevékenykedő adócsalók leleplezésére. A turisztikai miniszter szerint az adócsalás a romániai turizmus 40 százalékát érinti. Két hét múlva pedig ellenőrzések kezdődnek a helyi önkormányzatok képviselőivel közösen.
Gondban a cégek a ki nem fizetett adósságok miatt
Háromból egy romániai cég likviditásproblémákkal küzd – derül ki a követelések behajtásának menedzsmentjére szakosodott EOS–KSI nevű cég tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből. A tanulmány szerint a problémát tartozások kiegyenlítésének elmaradása vagy késlekedése jelenti. A leginkább érintettek a kereskedelmi vállalatok.
Nincs alkalmazottja Románia legprofitábilisabb cégének
Bár 2009-ben 3,68 milliárd euró profitot könyvelt el a Brassó megyei Bogát községben bejegyezett American European Marketing & Entreprises, egyetlen alkalmazottja sincs. A cég éves profitja Románia GDP-jének 2,5 százalékával egyenértékű, és nagyobb, mint a Petrom által regisztrált éves nyereség.
Fejetlenség a járulékrendszerben
Hatalmas felháborodást váltott ki az egyéni vállalkozók, valamint a szerzői jogdíjas vagy megbízási szerződéssel tevékenykedők körében az a tény, hogy legkésőbb ma be kell jelenteniük júliusi jövedelmüket a megyei egészség-, illetve nyugdíjbiztosítási pénztárnál, illetve a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségnél...
10 ezer euróval támogatná az állam az induló mikrovállalkozásokat
A kormány tervezett rendelete szerint a 35 évnél fiatalabb, egyetemet végzett vállalkozókat jövőre a befektetéshez szükséges forrásuk 20%-val támogatnák, amely legtöbb 10 ezer eurót tenne ki. A maradékra, azaz maximum 50 ezer euróra, az állam garanciát vállalna, így kedvezőbb elbírálás alá esnének bankhitel felvételekor.
Drágítják a hiteleket a bankok
Nyártól drágítják a hiteleket a bankok, miután az év első felében fokozatosan csökkentették a kamatokat, írja a Ziarul Financiar. A gazdasági lap szerint a bankok az infláció növekedését és a refinanszírozás költségeit kompenzálják a kamatnöveléssel. Ez viszont továbbra is visszafogja a belső fogyasztást, az export egyedül pedig nem képes kirángatni az országot a recesszióból.
A budapesti kormányt dicséri, a bukarestit bírálja a Ziarul Financiar
A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap csütörtöki számában elemzést közöl, amelyben arra a kérdésre keresi a választ, hogy Magyarországnak miért sikerül a nemzetközi tőkepiacokról finanszíroznia kiadásainak egy részét, miközben a magyar államadósság jóval magasabb, mint a román, Bukarest pedig mégis rászorul a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására.
Az jár jól, aki tesz az IMF tanácsaira
További takarékosságra szólít fel a Nemzetközi Valutaalap honlapján tegnap megjelent elemzés Kelet-Európában. Az utóbbi két évtized tapasztalatai azonban a Világbank egykori vezető közgazdásza, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz szerint azt mutatják: azoknak az országoknak sikerült egy válság után fenntartható fejlődési pályára állniuk, amelyek nem fogadták meg a nemzetközi pénzintézetek tanácsait.
Duplájára nő az infláció
A Nemzeti Bank (BNR) 7,8 százalékra módosította az idei éves infláció célértékét a korábbi 3,7 százalékról, miután a kormány júliustól öt százalékponttal emelte a forgalmi adót. Mugur Isarescu, a BNR kormányzója pénteken ismertette a központi bank vezetősége által korábban elfogadott, inflációról szóló jelentését, amely szerint a 2011-es célértéket is emelték.
Januártól jön a 10 százalékos egységes adókulcs?
A kormány vizsgálja a 10 százalékos egységes adókulcs bevezetésének a lehetőségét – tudta meg a Gândul. A napilapnak először kormányközeli források nyilatkoztak erről, az információt utólag Emil Boc kormányfő személyes tanácsadója, Andreea Vass is megerősítette. Vass szerint valóban folynak szimulációk az egységes adókulcsról...
Felbontják az EU-pályázatokkal késlekedő cégek szerződéseit
Felbontják azokat a szerződéseket, amelyeket EU által finanszírozott projektek megvalósítására kötöttek, de a kivitelezés 6-9 hónapot késlekedik, az első ilyen irányú lépéseket már a következő hetekben megteszik – jelentette be szombaton Emil Boc miniszterelnök, hozzátéve: egyúttal felgyorsítják az EU projektek elbírálását.
Nehéz idők járnak a kisvállalkozásokra
A romániai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) csaknem fele (már amelyek még működnek) visszafogták tevékenységüket a gazdasági világválság hatására. Ez derül ki a kkv-k úgynevezett fehér könyvéből, amit a napokban mutattak be Bukarestben. Az ágazat helyzetelemzéséről szóló kiadvány szerint tavaly a cégek közel kétharmadának kisebb volt a teljesítménye, mint 2008-ban.
Csökkennek a fizetések, nőnek az árak
Az OSH július első napjaiban nyilvánosságra hozott adatai szerint a családok bevételének háromnegyede a legszükségesebbekre megy el, 40,7% élelemre, 18,7% rezsire, 5,7% szállításra, 4,9% kommunikációra. Az állampolgárok szórakozásra, kultúrára, oktatásra a pénzüknek a románok a 4,5%-át költik csak. Nyugtalanító, hogy 2009 decembere óta a mezőgazdasági bérek közel 16%- kal estek vissza.
Az IMF jóváhagyta egy közel egymilliárd eurós hitelrészlet folyósítását Romániának
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa 913,2 millió euró újabb hitelrészlet átutalásáról döntött Romániának – közölte a nemzetközi pénzintézet. A 2009 májusában jóváhagyott, összesen 13,6 milliárd eurós készenléti hitel ötödik részletét hétfőn vagy kedden utalják át a Román Nemzeti Banknak. A több mint 900 millió euró a jegybankhoz kerül a folyó fizetési mérleg deficitjének finanszírozására.
Újra virágozhat a romániai fekete gazdaság
A fekete gazdaság eddiginél is nagyobb arányú felvirágzásától tartanak Romániában mind a gazdasági elemzők, mind a munkaadók, mind pedig a szakszervezetek amiatt, hogy csütörtöktől érvénybe lépett az áfa 19-ről 24 százalékra emeléséről hozott sürgősségi kormányrendelet - írja az MTI. Az árak valószínűleg nagyobb mértékben nőnek majd, mint az öt százalékpontos áfa-emelés...
Romániai szökőár: égbe szökő árak
A kormány hétvégi döntése nyomán Románia felzárkózott az EU élvonalába – sajnos azonban az áfakulcs nagysága tekintetében: Romániát ilyen vonatkozásban csupán Magyarország, Svédország és Dánia előzi meg. Az unió szintjén az átlagos áfakulcs mindössze 20 százalék, ráadásul Angliában például az alapvető élelmiszerek, így a hús, a tej áfamentes, de több fejlett nyugati országban is csupán 2–5 százalékos.
Az IMF egyelőre nem utal Romániának
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztotta a Romániának szánt hitelrészlet átutalását, miután a román alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány és a parlament által már elfogadott megszorító intézkedéscsomagot. Az újabb intézkedéscsomag kidolgozásáról a román kormánnyal előrehaladott tárgyalásokat folytatnak...


Reklám