Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Életmód : Feed RSS

Az internet miatt elpocsékoljuk az életünket
A fiatal színésznő a barátain is látja, hogy a Facebook és a Twitter bűvöletében mennyire elszalad az élet az emberek mellett. Mióta online jelenlétét a minimálisra redukálta, sokkal hangsúlyosabban észleli, hogy mennyi időt szánnak barátai arra, hogy helyeket, dolgokat fényképezzenek, majd közzétegyék, például a Facebookon, miközben az adott helyzetet, pillanatot nem élik át.
Ne reggel kávézz!
Nem szerencsés, ha kávéval indul a nap, sokkal többet ér a fekete, ha később fogyasztod: akkor, amikor tényleg szüksége van rá a szervezetednek. A koffein ugyanis gátolja a nap során felszaporodó, álmosságot okozó adenozin hatását. Ám mire az adenozin felszaporodik, és álmossá válik az ember – rendszerint késő délután -, a reggeli kávé hatása már rég lecsengett.
Forradalom jön a rákgyógyászatban
A genetika áttörést hoz a rák gyógyításában, mert a halálos betegséget sokkal könnyebb lesz felismerni, nyomon követni, és személyre szabott gyógyszerekkel lehet megszabadulni tőle. Közös érdek, hogy a rákot időben kimutassák, pontos legyen a diagnózis, és személyre szabott a kezelés. A beteg egyértelműen jól jár, a biztosító pedig hatékonyan költheti el a műtétre szánt pénzt...
Átformálja a diákok agyműködését az internet
A diákok képtelenek a tankönyvek olvasására összpontosítani, mivel az internet "újrahuzagolja" az agyukat - állítják szakemberek. A fiatalok, a világháló intenzív használata miatt nem tudnak megfelelően koncentrálni az olyan "lineáris" tevékenységekre, mint az írás, vagy az olvasás. Magyarázatuk szerint az internet arra ösztönzi használóit, hogy egyik honlapról a másikra ugráljanak...
Egyre valószínűbb: átverés volt a H1N1 világjárvány
Nem csitulnak a múlt év végén kipattant, és az Európa Tanács előtt január végén napirendre került H1N1 kommunikációs botrány hullámai. Egyre valószínűbben tűnik: a WHO a gyógyszeripari cégek nyomására pánikoltatta hónapokon át a fél világot. Annak ellenére, hogy a kontinens felelős politikusai előtt a WHO vezető képviselői mindent megtettek, hogy magyarázzák a bizonyítványt.
Európa a rák ellen
Európában minden évben mintegy 3,2 millió embernél diagnosztizálnak rákot. A szívbetegségek után a daganatos megbetegedések jelentik kontinensünkön a második leggyakoribb halálokot. A rákbetegségek közül a tüdőrák, a mellrák és a vastagbélrák a legelterjedtebb. Az uniós tagországok nagy része stratégiát dolgozott ki a halálozási arány visszaszorítására.
Tudjuk-e, hogy mit szedünk be gyógyszer gyanánt?
Hogy Adrian Mutut elkapták (másodszorra is) élsportolók számára tiltott anyagok fogyasztásán, az a saját hanyagsága, klubja kára és a román szakszövetség gondja. Szurkolói sajnálhatják, az ellendrukkerek pedig „úgy kell neki!” felkiáltással dörzsölhetik a markukat. Ami azonban a Mutu esete mögött meghúzódik, az jóval távolabbra mutat, mint egy egyszerű doppingügy.
Pár tipp, hogy csökkentsd a rák kialakulásának veszélyét!
Minden évben 10 millió új rákos esetet diagnosztizálnak világszerte. Ráadásul a szakértők szerint 2020-ra ez a szám évi 15 millióra fog nőni, ha nem tesz meg mindenki mindent a megelőzésért. Nehéz pontosan megmondani, mitől is alakulnak ki a daganatos betegségek. Az életmód szerepe azonban a legtöbb orvos szerint nem elhanyagolható: ha ezen változtatunk, sokat tehetünk a megelőzésért.
A hirtelen csecsemőhalál új okára bukkantak
A hirtelen csecsemőhalál szindróma miatt elhunyt csecsemők agyában kevesebb a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag, amely az alvás, légzés és szívritmus szabályozásához szükséges - közölték kedden amerikai kutatók. A Journal of the American Medical Association című szaklap legutóbbi számában publikált megállapítások segíthetik a csecsemőhalálnak is nevezett szindróma által veszélyeztetett babák azonosítását.
Természetes gyógymódok a téli nátha tüneteire
Tél közepén sokan küszködnek megfázással vagy influenzával. Miért nem sikerül megúsznunk ezt az évszakot tüsszögés, köhögés, torokfájás vagy láz nélkül? Gyakran mi magunk vagyunk az okai annak, hogy a kórokozók megtalálnak bennünket. Amikor egyre hidegebb van és egyre korábban sötétedik, szívesebben majszolunk pizzát a kanapén a tévé előtt ülve, mint hogy gyors sétára induljunk...
Cukrok pro és kontra
Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, és az egészségtudatos fogyasztó igyekszik jól választani. Feltéve, hogy a cukor esetében ilyesmi szóba jöhet egyáltalán. Fontos megérteni, hogy a csomagolt cukrok között legfeljebb rossz, vagy kevésbé rossz létezik. Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt.
Legyen "rossz tanuló"!
Vekerdy Tamás: érzelmi biztonság kell a gyereknek, nem hajsza! A tanárok ma le akarják adni az anyagot – de a gyerekek nem akarják felvenni többé. Mi a teendő? Ne az életre készüljön az iskolában, hanem éljen. Az utóbbi száz évben többet változott a világ a gyerekek körül, mint azelőtt több ezer év alatt; átláthatatlanná vált számukra, mivel már nem működnek a régi módszerek a tudás elsajátítására.
A legjobb gyógyfüvek influenza ellen!
Őseink nem jártak orvoshoz, és kevés gyógyszert szedtek, azt azonban jól tudták, hogy ha valaki náthás és köhög, milyen illatos gyógyteákkal lehet kikúrálni a bajából. A felső légutak gyulladásának megelőzése érdekében akkor tesszük a legtöbbet, ha fokozzuk ellenálló képességünket. Naponta legalább 20 percet sétáljunk, mozogjunk friss levegőn.
Ön okosabb, mint egy ötödikes?
Akinek nincs televíziója, annak elmondom, hogy van egy műsor, amiben felnőtt emberek mérik össze elsősorban lexikális tudásukat ötödik osztályos gyerekekkel és rendre szégyenletesen alul maradnak, szinte minden témában. Beleértve a matematikát is. Lássuk, Ön okosabb-e, mint egy ötödikes? Elkezdték veszprémi önkéntes gyerekeken tesztelni a H1N1 vakcinát...
Vörösborral a gyulladásos folyamatok ellen
Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet, ha vörösbort iszunk — jelzi egy tanulmány. A Glasgow-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy a vörösborban lévő reszveratrol — amely antioxidáns hatású vegyület — megvédte az egereket, amikor erőteljesen gyulladáskeltő anyagoknak voltak kitéve.
H5N1 - Mesterséges járvány?
Egy osztrák oknyomozó riporternő, Jane Burgermeister szerint szándékosan - a WHO megbízásából - szaporítottak 72 kg élő madárinfluenza vírust, hogy később profitálhassanak a világméretűvé nőtt járványból. Egy cseh tudós vizsgálta a szezonális influenza elleni oltóanyagokat, ekkor fedezte fel, hogy abban élő H5N1és H3N2 vírusok találhatók.
Mitől betegek gyermekeink?
A D-vitamin hiánya olyan mértékben általános a gyermekek körében, hogy emiatt egy teljes generációra vetítve várhatóak súlyos egészségügyi problémák a jövőben. Egy friss tanulmány a Pediatrics című lapból azt állítja, hogy az 1-21 éves korosztály körében a D-vitamin hiány 50-60%-ot is meghaladja átlagosan. A helyzet még rosszabb a sötét bőrű gyermekek körében.
Gyerekeknél nem vált be az oltás?
Nem szabadna a gyerekeknek rutinszerűen Tamiflut vagy hozzá hasonló influenza elleni szert adni, mert nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy megelőzi a szövődményeket, sőt káros mellékhatásai komolyabbak lehetnek előnyeinél - közölték hétfőn brit kutatók a British Medical Journal című folyóirat legfrissebb számában.
A hőség támadásában
Egyesek jobban, mások kevésbé bírják a kánikulát. Néhány okos trükkel kicselezhető a hőség, és elkerülhetők a kellemetlen tünetek. A tomboló nyár és a tűző napsütés le tudja gyengíteni a szervezetet, hiszen nem vagyunk hozzászokva a trópusi klímához. Kar és lábgörcsök, erős szédülés vagy gyengeség esetén hőgutára, a forróság miatti kimerültségre vagy napszúrásra lehet gyanakodni.
A só-mítosz és a valóság
Michael H. Alderman 1998-ban 21 000 ember ötéves sófogyasztását és halálozását elemezve kimutatta, hogy minél kevesebb sót fogyasztott valaki, annál nagyobb volt az esélye a halálra. Külön elemezte a szív- és érrendszeri betegségekből származó halálozást, és itt is ugyanazt kapta: a csökkent sófogyasztás fokozza a szívhalál valószínűségét.


Reklám