Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Egyes ételfestékek veszélyeire figyelmeztetnek

Különféle élelmiszerek színezésére használatos festékek között vannak olyanok, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre, ezért fogyasztóvédő szervezetek szerint használatukat sürgősen be kellene tiltani.

Különféle készételek, üdítő italok és édességek látványos színben kerülnek az üzletek polcaira. A feltűnő szín még az állítólag gyümölcsből készült csemegék esetén is gyakorta valamilyen szintetikus kémiai festéknek köszönhető.

A fogyasztóvédők beadvánnyal fordultak az amerikai szövetségi élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatalhoz, az FDA illetékeseihez, hogy sürgősen lépjen a festékek betiltása ügyében. A beadványban külön kiemelték az angol társszerv kezdeményezését, amellyel az előzetes tudományos vizsgálatokra hivatkozva rászorították a kormányt, hogy betiltsa bizonyos ételszínezékek használatát a szigetország területén.

Az amerikaiak példaként megemlítik, hogy a különféle M&M édességekben mesterséges ételfestékek egész sora található az Egyesült Államokban, míg az angliai forgalomban lévő készítmények csak természetes színezékeket tartalmazhatnak. Hasonlóképpen az angliai McDonald's-féle eperszószt igazi eper festékanyaga teszi ingerlővé, míg a világcég egyesült államokbeli hálózatában a szín a Red 40 festéknek köszönhető.

A fogyasztóvédők legfőbb érve az, hogy leginkább az ifjú korosztály fogyasztja az étteremláncok termékeit, pedig több országban már a hetvenes években felfigyeltek gyerekek viselkedési zavaraira. Ben Feingold, San Franciscóban dolgozó allergiakutató volt az első, aki 2004-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett tizenévesek viselkedése megjavul, ha módosítják étkezésüket.

Nagyszabású klinikai munka kezdődött, amelynek során megvizsgálták, vajon a gyönyörű színű gyorséttermi csemegék újbóli fogyasztásának hatására visszatér-e a rossz magatartás. Egyértelműen bebizonyosodott: a festékek és a tartósítószerek okozták a panaszokat.

Az amerikai fogyasztóvédők elnöke, Michael F. Jacobson hangsúlyozta, hogy az ételszínezékek és a gyerekek viselkedési zavarai közötti összefüggést az élelmiszeripar legalább 30 éve ismeri, ennek ellenére semmit nem tett ennek megszüntetésére.

Duna Tv / MTI

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám