Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Elméletileg minden vírusfertőzést gyógyít az új gyógyszer, a "DRACO"

Egy új gyógyszer képes lehet arra, hogy gyógyítson gyakorlatilag minden vírusfertőzést azáltal, hogy elpusztítja a fertőzött sejteket.

Az új széles spektrumú kezelés a vírusok ellen legalább olyan hatásos lehet, mint az antibiotikumok a baktériumok ellen – állítja a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT ) kutatóinak beszámolója. Ez az új módszer a sejtek saját védekezési mechanizmusát használja, hogy a fertőzött sejteket gyakorlatilag öngyilkosságra kényszerítse, ezzel meggátolva a vírus továbbterjedését. A laboratóriumi tesztek során az új gyógyszer segítségével teljesen meggyógyultak a 15 különféle vírussal (többek között H1N1-gyel, influenzával stb.) megfertőzött egerek.

A DRACO működése

A vírusok úgy működnek, hogy megtámadnak egy-egy sejtet és átprogramozzák a saját hasznukra. A megtámadott sejt ezután temérdek másolatot készít a vírusról, majd a legtöbbször elpusztul.
Az emberi sejteknek számos védekezési módszere van a vírusok ellen, többek között vannak olyan fehérjék, amelyek egy vírus RNS-éhez tudnak kapcsolódni és így megakadályozzák további szaporodását egy invázió során. Ez az új gyógyszeres kezelés kombinálja ezeket a fehérjéket egy olyan fehérjével, mely sejtelhalást aktivál. A DRACO nevű szer egyik vége a vírus RNS-éhez kapcsolódik, majd jelez a DRACO másik felének, hogy előidézze a sejt öngyilkosságát. Így a sejt még azelőtt elpusztul, hogy a vírus átvenné felette az irányítást és végül ugyanúgy elpusztítaná. Ha nem talál a gyógyszer vírus eredetű RNS-t, akkor az egészséges sejteket békén hagyja.

Minden vírus ellen jó?

„Elméletben minden vírus ellen működnie kell” – mondta Todd Rider, az MIT Lincoln Laboratóriumának vezető tudósa, aki feltalálta ezt az új technológiát.
Egy maroknyi gyógyszer képes megtámadni a kijelölt vírusokat azáltal, hogy beleavatkozik a replikálási folyamatukba egy módosított DNS építőelem hozzáadásával vagy azoknak az enzimeknek a blokkolásával, amelyekre a vírusoknak szükségük van, hogy stimulálják a folyamatot. Ugyanakkor a vírusok ravaszak és képesek immunissá válni ezekre a kezelésekre. A DRACO terápia azért lehet hatékony, mert nemcsak a vírust támadja meg, hanem a replikációhoz használt sejtet is.
Rider és kollégái jelenleg egereken tesztelik a DRACO-t többféle vírussal szemben. A tudós reméli, hogy engedélyezik a technológia kipróbálását nagyobb állatokon is, és végül majd emberi klinikai tesztekre is szeretnék használni.

Mivel ez az új gyógyszer széles körben felhasználható, a jövőben akár olyan újabb vírusok elterjedését is képes lehet megfékezni, mint például a 2003-ban kitört SARS (atípusos tüdőgyulladás) járvány.

(MNO)

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám