Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Gazdaság : Feed RSS

Ponta újabb IMF-hitelt akar a nép nyakába varrni
Victor Ponta román miniszterelnök szerint Románia újabb hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kormányfő hétfői bukaresti sajtótájékoztatóján közölte: július közepén Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója is Bukarestbe látogat. Hozzátette, a vizitnek nincs köze közvetlenül az újabb hitelmegállapodáshoz, de a látogatásnak erőteljes üzenetértéke van.
Újabb drágulások
Mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk április elsejétől a romániai állampolgároknak, hétfőtől ugyanis drágult a cigaretta, a sör, az útlevél és a hidakon való átkelésnél fizetendő illeték, a kórházba beutalt betegeknek pedig vizitdíjat kell fizetniük. A kormány az árak fokozása nyomán jelentős többletbevételt remél az államkasszába. A dohánytermékek és a sör ára az ezek után fizetendő jövedéki adó emelése miatt nő ...
Románia az EU nettó befizetője lett
Románia nehezen boldogul az EU-s támogatásokkal. Hiába jár az országnak ebben a költségvetési ciklusban (2007-2013) 19 milliárd euró támogatás, ebből eddig kevesebb mint 2 milliárdot sikerült elkölteni. Mivel Románia évente közel másfél milliárd eurót fizet be a közös költségvetésbe, így nettó befizetővá vált az egyik legszegényebb tagállam. A brüsszeli pénzek lehívását nem csupán a pályázati kiírások nehézkessége akadályozza...
Átlépte a 4,5 lejt az euró árfolyama
Pénteken a jegybank (BNR) eurónkénti 4,5142 lejes hivatalos árfolyamot jegyzett, ez 0,77%-kal haladja meg a csütörtöki 4,4796-os átváltási arányt. A héten minden nap emelkedett az euró lejhez viszonyított árfolyama, a hazai pénznem a hét elejétől összesen 1,45%-ot gyengült a közös európai fizetőeszközhöz képest. A lej gyengülésének hátterében az államfő leváltásáról szóló szavazás áll.
Itthagyja Romániát a Carrefour?
Bezárhatja romániai üzleteit a francia Carrefour vállalat az ING Bank elemzői által készített jelentés alapján, amely a kereskedelmi csoport pénzügyi helyzetét vizsgálta. Az eredményeket a retaildetail.eu portál közölte. A jelentés szerint a Carrefour további nyolc államban is felfüggesztheti tevékenységét. Az elmúlt évben a vállalat romániai eladásai meghaladták az 1,1 milliárd eurót.
Éhbérért dolgozik az aktív lakosság negyede
Több mint 630 ezer hazai munkavállaló hivatalosan csak a minimálbérért dolgozik napi 8 órában - erősítette meg az értesüléseket hétfőn a munkafelügyelőség a Mediafax hírügynökség kérésére. Az Alkalmazottak Általános Nyilvántartója szerint 631 761 személy kapja az országos minimálbért. Március 30-án 4 981 903 aktív személyt és 5 403 588 munkaszerződést tartottak nyilván.
Román óriásbírság a Molnak - Fellebbez az olajcég
A Mol Románia megfellebbezi a Román Versenyhivatal döntését - tájékoztatott a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett keddi közleményében a román versenyhatóság döntésére reagálva. A Mol közölte: a Mol Románia kérni fogja a végrehajtás felfüggesztését és a döntést megtámadja a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon, a döntéstől számított 30 napon belül.
Az euró már alapjaiban is rossz elképzelés volt
Jacques Delors szerint az euró már a kezdetektől fogva egy hibásan működő vállalkozás volt. A korábbi uniós bizottsági elnök szerint a válság leküzdése érdekében Európa jelenlegi vezetői túl keveset, s azt is túl későn tették. A korábbi uniós vezető nem kívánt megnevezni felelősöket... Londoni befektetési és elemzőházak véleménye szerint is válaszúthoz érkezett az euróövezet.
Moody’s: több ország is elhagyhatja az eurózónát
Már „nem elhanyagolható” annak a valószínűsége, hogy Görögország mellett több más euróövezeti gazdaság is törlesztésképtelenné válik, és ez jelentősen növelné annak az esélyeit is, hogy „egy vagy több” tagország elhagyja a valutauniót – áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban összeállított helyzetértékelésében.
Pazarolni azt jelenti, tönkreteszed az ország jövőjét
A jövő évi költségvetést a pénzügyi rendszer és a kiadások stabilitására alapozták, nagy szerepe lesz a „közpénzek meggondolt kezelésének”, mert a pazarlás csak tönkretenné az ország jövőjét, nyilatkozta Mihai Tănăsescu, az IMF romániai képviselője. „Azt gondolom, a mostani idők, nem adnak lehetőséget a pazarlásra és azt hiszem ez tudatosult a politikai osztályban is." ...
96,7 milliárd euróra emelkedett Románia külső adóssága
Románia teljes külső adósságállománya augusztus végére 4,6%-kal 96,7 milliárd euróra emelkedett - derült ki a központi bank (BNR) adataiból. A rövid távú adósság a tavaly év végéhez képest 7,8%-kal, 21,08 milliárd euróra növekedett, a hosszú és közép távú adósság 3,7%-kal 75,61 milliárd euróra emelkedett. Az állomány 78,2%-át közép és hosszú futamidejű adósság képezi ...
Negyedévente is lehet majd nyereségadót fizetni
Romániában a kormány nemrég módosította az adótörvénykönyvet és az arra vonatkozó alkalmazási szabályzatot. A többi között választható opció lesz a negyedéves, előzetes nyereségadó-fizetés, valamint ezentúl a külföldi állampolgárok romániai tartózkodásuk kezdetétől kötelesek jövedelemadót fizetni, nem pedig a harmadik évtől, ahogyan a törvény eddig megszabta.
Nem áll rosszul gazdaságilag Erdély
Noha a külföldi befektetések 60 százaléka Bukarestbe érkezik, a bruttó hazai termék (GDP) nagy része a főváros mellett Erdélyre koncentrálódik. Az utóbbi években az ország megosztottsági szintje nem csökkent, a fejlett régiók pedig nem tudják kellőképpen ellensúlyozni az elmaradást. A jelenlegi politikai-gazdasági helyzetet tekintve a jövőben gazdasági kettészakadásra is lehet majd számítani.
Júliusban enyhén csökkent a munkanélküliségi arány
Július végén a munkanélküliségi arány országos szinten 4,77%- volt, ez 0,01%-kal alacsonyabb, mint a júniusi érték, és 2,68%-kal kisebb a tavaly ilyenkor jegyzett szintnél, tájékoztatott pénteken az Országos Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség (ANOFM). A megyei munkaerő-hivatalok nyilvántartásaiban szereplő állástalanok száma 453 152 volt.
Júniusban a nettó átlagkereset 1472 lejre emelkedett
Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban a nettó átlagkereset 14 lejjel, 1472 lejre nőtt, az 1%-os emelkedés az alkalmi prémiumok, szabadságprémiumok, a nettó nyereségből és más alapokból nyújtott juttatások, ajándékjegyek, a termelésnövekedés és nagyobb bevételek következménye. A legtöbb gazdasági ágazatban nőtt a kereset...
El tudja tartani magát Hargita és Kovászna megye
Jelzésértékűnek tartják Hargita és Kovászna megye elöljárói a Gândul hírportálon megjelent adatokat, melyek szerint a két székely megye a középmezőnyben helyezkedik el az államkasszába befizetett és onnan viszszakapott pénzek tekintetében. A megyei tanácselnökök szerint az internetes újság adatai azt támasztják alá, amit maguk is számtalanszor hangsúlyoztak: a székely megyéket nem az állam tartja el.
Októberben „újraszabják” a minimálbér és az átlagbér arányát?
Marian Sârbu, az UNPR elnöke pénteken elmondta: az IMF, a Világbank, az EB képviselőivel folytatott tárgyalásokon bizonyossá vált, hogy kormánydöntés révén októberben „újraszabják” a minimálbér és az átlagbér közötti arányt. Sârbu szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy ösztönözzék az új munkahelyek teremtését a magánszférában.
Rekordszinten a lakosság eladósodása
A lakosság kilencven napot meghaladó hitel-hátralékai négy százalékkal nőttek májusban, meghaladva ezzel a 4,5 milliárd lejt (1,06 milliárd euró), ezzel újabb történelmi csúcsot érve el – közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank (BNR). Az év első öt hónapja után 728 318 személynek volt 30 naposnál régebbi hitel-hátraléka, ez összesen 6,45 milliárd lejt tett ki.
Nem mérgesedhet el a válság – Vasárnap lehet az uniós csúcs
Vasárnapra hívhatják össze az euróövezeti válság elmérgesedése miatt szükségessé vált rendkívüli uniós csúcsot. Az EU elnöke eredetileg péntekre tervezte a találkozót. Herman van Rompuy tervét elsősorban szervezési okokból, a szűk határidő miatt nem lehet megvalósítani – szivárgott ki szerdán Brüsszelben. Van Rompuy jelenleg egyeztet az euróövezeti tagállamok vezetőivel.
Temetik az eurózónát - drága lenne a vég
Visszatér a márka és a líra? Egyre több szakértő véli úgy, hogy az eurózónát már nem lehet sokáig egyben tartani. A jelek szerint a válságfenyegetésekre adott minden válaszlépésnek az előzőeknél kisebb a hatása, és az egyre újabb válságjelenségek felbukkanása között eltelő idő is mind rövidebb, most már komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a valutaunió működőképes-e.


Reklám