Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Gyönyörű, de mérgező

Összesen 365 különböző növényvédő szer nyomaira bukkantak az európai piacokon árult zöldségekben és gyümölcsökben egy vizsgálat során.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint a szúrópróbaszerű vizsgálatok 3,5 százalékánál a növényvédő szerek maradványainak mennyisége átlépte a megengedett határértéket. Ez elsősorban a spenótra (6,2 százalék), a narancsra (3), a rizsre, az uborkára, a mandarinra, a sárgarépára és a körtére volt jellemző.

A felmérés alapjául a 2008 óta érvényben lévő új európai határértékek szolgáltak. Kilenc különböző termék vonatkozásában több mint tizenegyezer szúrópróbaszerű vizsgálatot végeztek a huszonhét EU-tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában.

A kutatás eredményeként megállapították, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található növényvédőszer- maradványok aránya lényegesen nagyobb, 7,6 százalékos az Európai Unión kívül, mint az unión belül, ahol 2,4 százalékban fordulnak elő a termékekben.

Több mint kétezer megvizsgált bébiételből hetvenhatban mutatták ki a növényvédő szerek jelenlétét, ezek közül négyben a határérték feletti arányban.

A független szervezetek szerint túl magasan vannak rögzítve az értékhatárok, aminek következtében egyes országokban 65 százalékkal emelkedett a megengedett határérték.

Amint arról lapunkban is beszámoltunk, az import zöldségek és gyümölcsök alig leküzdhető konkurenciája miatt a hazai piacokon is megjelentek a növesztő és gyorsító szerekkel felpumpált zöldségek és gyümölcsök. Idézzük több Buzzó közelében, egy mezőgazdasági kutatóintézetben dolgozó szakember egybehangzó véleményét, ami szerint a fül után muzsikáló, vagyis szakértelem hiányában a növesztő szereket alkalmazó gazdászok bizonyos esetekben valósággal megmérgezik a végterméket. Például a paradicsom gyönyörű színű, kemény és toxikus lesz, ha mértéktelenül kezelik.

www.hirmondo.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám