Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Helyi hirek : Feed RSS

Egy hét múlva kezdődik a Partiumi Nemzetközi Könyvvásár
Nagyszabású könyves rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők hamarosan a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. A november 29. és december 1. között megrendezendő első Partiumi Nemzetközi Könyvvásár rendhagyó módon a gyermekeknek és a felnőtteknek is szól: több mint ezer fajta érdekesebbnél érdekesebb magyarországi, erdélyi és felvidéki könyvvel kedvesednek majd a látogatóknak.
Magyar Örökség-díjas az EKE
Az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos küldöttsége szeptember 21-én vehette át a Magyar Örökség-díjat Budapesten. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermébe székely ruhában és kalotaszegi népviseletben érkeztek a képviselők: Dezső László elnök, Deák László, Kiss Tibor és Péterffy Anna-Erzsébet alelnökök, Veres Ágnes titkár, valamint Balázs Katalin, Dukrét Géza és Ferenczi Júlia.
Felavatták a nagyváradi mentőszolgálatot
"A nagyváradi megyei kórház sokkal jobban áll, mint sok más egészségügyi intézmény Romániában. Nagyon jó körülményeket biztosít mind a betegek kezeléséhez, mind az orvosok munkájához" – dicsérte a Bihar megyei orvosi ellátást Raed Arafat pénteken, Nagyváradon tett látogatása során. Arafat a mentőszolgálat új székhelyének, valamint a megyei kórház új gépeinek a felavatására érkezett Nagyváradra.
Megalakult a Partiumi Autonómia Tanács
Megalakult a Partiumi Autonómia Tanács (PAT), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) partiumi autonómiával foglalkozó testülete - tudatta az EMNT sajtószolgálata vasárnap. A közlemény szerint a testület alakuló ülését még pénteken tartották a nagyváradi városházán, s azon Arad, Bihar, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye EMNT-szervezeteinek küldöttei, az oktatás és a civil szféra, valamint a történelmi egyházak képviselői vettek részt.
Ezzel várja a gyerekeket Szent László
A Szent László Napok (Nagyváradi Magyar Napok) programkavalkádjában kiemelt helyet foglalnak el a gyermekeknek szóló programok, mivel a szervezők meggyőződése: a történelmünk iránti érzékenységet már a legkisebb korban ki kell alakítani, hiszen fiataljainkból ezáltal válhatnak identitásukhoz ragaszkodó, közösségüket megbecsülő felnőttek. Június 29-én, szombaton 10 és 15 óra között, június 30-án, vasárnap 11 és 16 óra között várják a legkisebbeket.
Mihai Viteazuról neveztek el egy 700 éve magyar nevet viselő területet
Tegnap az RMDSZ-frakció álláspontját figyelmen kívül hagyva és néhány helyi EMNP-s tiltakozása ellenére a nagyváradi önkormányzat elfogadta azt a tanácsi határozat-tervezetet, mely szerint Mihai Viteazu nevét kapja meg a több mint 700 éve olaszi néven ismert terület, amelyen korábban temető volt, jelenleg pedig egy park található. A tanács annak dacára döntött az olaszi temető átnevezéséről, hogy a terület nem képezi a városi tulajdon részét.
Gyerekprogramok a nagyváradi Szent László Napokon
A Szent László Napok keretében sorra kerülő, gyermekeknek szóló programok egyik szervezője a Székelyföldi Legendárium csapata lesz, akik lehetőséget teremtenek arra, hogy a lurkók megismerkedjenek játékos formában a Szent László legendák helyszíneivel Nagyváradtól a Tordai-hasadékon át egészen Székelyföldig. A szervezők bemutatják a "Székely kincsek őrzői" játékot is.
Egzotikus állatokból nyílt kiállítás Nagyváradon
Madárpókok, rovarok, rákok, kígyók és gyíkok tekinthetők meg tegnap óta a nagyváradi Aurel Lazăr múzeumban. A kiállítás júni- us 9-ig tart nyitva, mondta el Daniel Purcaru magángyűjtő. Láthatunk még többek között különféle jávai, madagaszkári bogarakat, gekkót, mexikói axolotlt-t, boa constrictort, burmai pitont, csörgőkígyót és egy alig húszcentis, féléves törpekrokodilt is.
Drágul a tömegközlekedés Váradon
A nagyváradi tömegközlekedésben az egységes bérlet 70, a kétutazásos jegy 5 lejbe fog kerülni június 1-től, erről döntött többek között a nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén. Az egységes, minden vonalra érvényes bérlet 70, a heti bérlet 35, az egységes, nem névre szóló bérlet 160, az egy napra érvényes bérlet 13 lejbe kerül június 1-től. A három hónapra, minden vonalra érvényes bérlet 195 lejbe kerül majd.
I. Szent László Napok Nagyváradon
A várost alapító Szent László király kultuszának ápolása komoly lehetőségeket rejt Nagyvárad idegenforgalma vonatkozásában. Ezt felismerve, továbbá hagyományaink, kulturális értékeink bemutatása céljából szervezi meg 2013-ban első ízben a Szent László Napokat a Szent László Egyesület. A 2013. június 28–30. között sorra kerülő rendezvénysorozat egyfajta kulturális seregszemle lesz...
A Holnap után címmel szerveznek kulturális fesztivált Nagyváradon
Április 18-21. között kerül sor A Holnap után című fesztiválra Nagyváradon a Szigligeti Színház szervezésében. A négynapos rendezvénysorozaton koncertek, kiállítás, beszélgetések, színházi produkciók várják az érdeklődőket. Az ezután évente megszervezett A Holnap után a Holnap nemzedékét követő történelmi időszakoknak  kiemelkedően jelentős személyiségeit hivatott bemutatni.
Csomortányi Istvánt választották a Néppárt Bihar megyei szervezete élére
Az Erdélyi Magyar Néppárt 2013. március 23-án, Bihardiószegen tartotta megyei küldöttgyűlését, amelynek keretében tisztújításra is sor került: Zatykó Gyulától Csomortányi István vette át a Bihar megyei szervezet elnökségét. Toró T. Tibor elnök jelenlétében, ünnepélyes keretek között felavatták a politikai szervezet helyi irodáját is. Az EMNP huszonkét Bihar megyei szervezete képviselte magát a küldöttgyűlésen.
Városrendezés Nagyváradon: eltűnnének a történelmi épületek
Lakóházakat és történelmi jelentőségű épületet is lebontana Nagyvárad belvárosában Ilie Bolojan polgármester azért, hogy egy kerékpárútnak helyet biztosítson. A váradi önkormányzat jelenleg az általános városrendezési terven dolgozik. Ebben szerepelne a civilek és környezetvédők által régóta hiányolt kerékpárút-hálózat is, amelynek egy szakaszát a Pece-patak partján már el is kezdték építeni.
Ajándékot kapnak a Rákóczi Szövetségtől partiumi és délvidéki óvodások
Ajándékot kapnak a Rákóczi Szövetségtől óvodások a partiumi Bihar megyében és iskolakezdés előtt álló gyermekek a délvidéki szórványban – közölte a szervezet az MTI-vel. Mint írták, a Rákóczi Szövetség – a felvidéki beiratkozási programjának mintájára – márciusban és áprilisban, a romániai és a szerbiai általános iskolai beiratkozások előtt juttatja el ajándékcsomagját a partiumi Bihar megye csaknem 1400 óvodásának.
Párhuzamos történelmek Nagyváradon
A párhuzamos történetírásnak tudható be, hogy Nagyvárad jövőre olyan 900 éves jubileumot ünnepel majd, aminek valós jelentősége alig van. Lakatos Attila történész azt mondja, a magyar, illetve a kommunizmus időszakában meggyökeresedett román történetírás között alig van átjárás, jobbára a fiatalabb román történészgeneráció tagjaival lehetséges a párbeszéd.
Haldoklik a püspökfürdői lótuszrezervátum
Kevés remény maradt arra, hogy a Nagyvárad melletti Püspökfürdő termálvizes rezervátumában bármi is megmaradjon az egyedi állat- és növényfajoknak otthont adó élőhelyből. A hatóságoknak az elmúlt esztendőben tett kisebb-nagyobb erőfeszítései ellenére úgy tűnik, a védett élőhelyet végveszély fenyegeti. A vészharangot először nagyjából egy évvel ezelőtt kondították meg ...
Kétnyelvű feliratokat kérnek Váradon
A magyar feliratok hiányát nehezményezi a Bihar Megyei Magyar Jogvédő Egyesület Nagyváradon, a nemrég átadott, felújított nagypiacon. Erre szerintük azért van szükség, mert a piacon sok a magyar anyanyelvű árus, vásárló. Mint ismeretes, az egyesület az utóbbi időszakban tapasztalható magyarellenes megnyilvánulások nyomán jött létre, és figyelemmel követik a magyarokat megillető kisebbségi jogok érvényesülését.
Meghalt Jakobovits Miklós nagyváradi festőművész
Nagyváradon elhunyt Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész – tájékoztatta az MTI-t a művész özvegye. Jakobovits Miklóst életének 77. évében, hosszan tartó súlyos betegség után vasárnap este érte a halál. Jakobovits Miklós 1936 augusztus 9-én született Kolozsváron, művészeti tanulmányait szülővárosában a Ion Andreescu Művészeti Akadémián végezte.
A rendőrség vizsgálódik az EMNT tiltakozási akciója nyomán
Rendőrségi vizsgálat indult Nagyváradon azt követően, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a római katolikus premontrei rend ingatlanainak visszaszolgáltatását követelte egy figyelemfelkeltő akció keretében. A Mihai Eminescu főgimnázium vezetősége feljelentést tett, amiért a tüntetés résztvevői ráfestették az iskolaépület előtti járdára, hogy "lopott magyar tulajdon".
Eurómilliókat sikkasztott egy nagyváradi bűnbanda
Adócsalás és pénzmosás vádjával indított vizsgálatot a Bihar megyei ügyészség kilenc személy ellen, akik a gyanú szerint mintegy 50 millió euró értékben állítottak ki fiktív számlákat különböző cégeknek. A Bihar megyei, 21 és 72 év közötti személyek a gyanú szerint az egész országot lefedő bűnhálózatot hoztak létre, és csak a partiumi megyében háromszáznál is több magáncég számára állítottak elő hamis iratokat.


Reklám