Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Júniusban a nettó átlagkereset 1472 lejre emelkedett

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban a nettó átlagkereset 14 lejjel, 1472 lejre nőtt, az 1%-os emelkedés az alkalmi prémiumok, szabadságprémiumok, a nettó nyereségből és más alapokból nyújtott juttatások, ajándékjegyek, a termelésnövekedés és nagyobb bevételek következménye.

A legtöbb gazdasági ágazatban nőtt a kereset májushoz viszonyítva.

A nettó névleges átlagkereset értéke legnagyobb a pénzügyi közvetítői szakmában (3984 lej), a legkisebb a szállodákban és a vendéglátásban (866 lej).

A legnagyobb növekedést, 9-11%-ot a távközlésben és a gyógyszeriparban jegyezték.

6-8%-os növekedést jeleztek az alábbi ágazatokban: áram- és hő, gáz- és melegvíz-szolgáltatás, légkondicionálás, pénzügyi közvetítés (kivéve a biztosításokat és a nyugdíjalapokat), nyersolaj- és gázkitermelés.

A fizetések ugyanakkor 4-6%-kal emelkedtek az ital-, dohányáru-termelésben, a kutatás-fejlesztési ágazatban, a számítógép- és elektronikai-optikaitermék-gyártásban, a kiadói tevékenységekben, a gépek és felszerelések gyártásában, a vegyiparban és a textiliparban.

A másik véglet az átlagkereset 14,3%-os csökkenése a pénzügyi közvetítői szféra járulékos tevékenységei területén (beleértve a biztosításokat és a nyugdíjalapokat is).

4-7%-kal csökkentek a fizetések a raktározáshoz és a szállításhoz kapcsolódó tevékenységek területén, a gépjárműgyártásban, a pótkocsik és félpótkocsik gyártásában, más kitermelési tevékenységekben, a kitermelés járulékos tevékenységei esetében.

A költségvetési szektorban a nettó átlagkereset 1,3%-kal emelkedett májushoz viszonyítva az egészségügyben és a szociális ellátásban az elmaradt összegek kifizetése után, illetve a kis jövedelmű személyzet elbocsátása nyomán.

A közigazgatásban a nettó átlagkereset 0,4%-kal nőtt.

Az oktatásban viszont 1,7%-kal csökkent a kereset, miután megszűnt a tanügyi személyzet órabére, illetve a szerződéskötés a helyettesítő személyzettel.

2010 júliusához képest – amikor az alapfizetések bruttó értékét 25%-kal csökkentették – 2011. júniusban a nettó átlagkereset a költségvetési szektorban 16%-kal nőtt az egészségügyben és a szociális ellátásban, 14,6%-kal a tanügyben, illetve 10,1%-kal a közigazgatásban.

A keresettel és az alkalmazottak számával kapcsolatos adatokat szelektív statisztikai kutatás során állapították meg, a hibahatár +/- 3%, a valószínűség aránya 95%.

A 2011 januárjában kezdett vizsgálatba 25 000 gazdasági-szociális egységet vontak be. A költségvetési szektorban a kutatás az egységek egészére kiterjedt, kivéve a helyi közigazgatási egységeket, amelyek esetében a községi tanácsok szintjén az adatok megyei reprezentatív minták (közel 8000 egység) vizsgálatából származnak. A gazdasági szektorban a négy, illetve négynél több alkalmazottal működő egységekben végeztek felmérést, melyek e szektor alkalmazottainak 92,32%-át foglalkoztatják.

www.nyugatijelen.com
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám