Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Kigördült az első Ford a craiovai üzemből

Bemutatták a Ford csoport craiovai üzemében összeállított első Ford Transit Connect gépkocsit. A gyártósorokról kedden legördülő járművet a craiovai kórháznak adományozzák, a vele együtt legyártott többi autót a márkakereskedők vették át.

A Ford Transit Connect autók alkatrészeit a törökországi Kocaeliben levő gyárból hozzták, Romániában mindössze összeszerelték azokat.

John Fleming, a Ford Európa elnöke szerint a gyárnak nemsokára 7 000 alkalmazottja lesz, jelenleg 3900 személyt foglalkoztatnak. Fleming leszögezte, a Ford betartja, amit vállalt, és 675 millió eurót fog befektetni a craiovai gyárba. „Rég nem volt ilyen nehéz időszak a gépkocsi-iparban, de sikerült megerősítenünk pozíciónkat az európai piacon és a második helyen vagyunk” - fejtette ki.

A keddi eseményen többek között részt vesz John Fleming, a Ford Európa vezetője, Traian Băsescu államelnök, Mircea Geoană PSD-elnök, Radu Berceanu szállításügyi miniszter, Mark Gitenstein, az Egyesült Államok romániai nagykövete, Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő és Constantin Stroe, az Automobile Dacia alelnöke és a Romániai Gépkocsi-gyártók Egyesületének (ACAROM) elnöke.

Traian Băsescu sikertörténetnek nevezte a gyár privatizálását, ami a Tărceanu-kormánynak köszönhető.

Szintén az olténiai városban kezdődik 2010-ben egy személygépkocsi, várhatóan a B-Max modell gyártása, amely a jelenlegi Fusiont váltja a Ford modellkínálatában. Két vagy három év múlva egy középkategóriás kereskedelmi jármű gyártása is beindul a romániai üzemben.

A Ford 2007 szeptemberében vásárolta meg a román államtól a craiovai gépkocsigyárat, fél évvel korábban pedig átvette az üzem részvénycsomagjának 72,4 százalékát, amelyért 57 millió eurót fizetett. Miután idén januárban 250 millió eurós alaptőke-emelést hajtott végre, a Ford újabb, 22 százalékos részvénycsomagot vásárolt meg a SIF Olténia befektetési alaptól. Ezt újabb részvényvásárolások követték, amelyek eredményeképpen a Ford részesedése a vállalatban 96,74 százalékra, majd augusztusban 97,07 százalékra emelkedett.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám