Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Magyar nemzeti ünnep Erdélyben

Több erdélyi városban is rendezvényeket szerveznek hétfőn, a magyar nemzeti ünnep alkalmával.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében a kincses városban 10 órától történelmi játszóházat tartanak Szent István királyról a Farkas utcai Romkertben, valamint a Református Kollégium kertjében, ahol a gyerekek játékos történelemórán, lovagi tornán vehetnek részt, emellett sisakot és vértet készíthetnek.

Délután fél 5-től Szent István-napi búcsút tartanak a Dónáth úti Szent István templomban, majd 19 órától a Zrínyi-rockoperát tekinthetik meg az érdeklődők a Főtéren, ahol 22 órakor tűzijátékkal zárják az ünnepséget.

Háromszéken hagyományosan őrtüzek gyúlnak Szent István ünnepén. A kézdiszentléleki Perkői búcsúra is sor kerül, ahol az ünnepi szentmisét Vargha Béla főesperes-plébános celebrálja, ünnepi beszédet mond Urbán János, a csíksomlyói kegytemplom vezetője. A Perkőn néptáncfesztivál is lesz, majd a Role együttes koncertezik.

Sepsiszentgyörgyön 18 órakor a belvárosi katolikus templomban tartott ünnepi mise után a Szent István szobornál szentelik meg és osztják szét a Diószegi Pékségben készült Nemzet Kenyerét.

Csíkszeredában 18 órától emlékeznek meg az országalapító királyról a Mikó-vár udvarán.

Nagyváradon az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a debreceniekkel közösen ünnepelnek, a már nyolcéves hagyományhoz híven a cívis városbeli virágkarnevál néhány díszes virágkocsija a bihari megyeszékhely utcáin is felvonul, egy nappal a debreceni esemény után, augusztus 21-én. A Nyitott ablak Európára elnevezésű rendezvény 14 órakor kezdődik a virágkocsik felvonulásával, a kocsik a Barátok temploma előtt állomásoznak majd, ahol este 7 óráig közelről is megtekinthetik őket a váradiak. A templom előtti színpadon 17 órától  tánccsoportok lépnek fel, este a Vegas Music Band koncertezik.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám