Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Magyar turisták haltak meg Egyiptomban

11 magyar turista meghalt, 29 pedig megsebesült vasárnap az egyiptomi Hurgadában, amikor egy turistákat szállító autóbusz eddig ismeretlen okból felborult – közölte a helyi rendőrség.

Magyarország kairói nagykövete elmondta, hogy a buszon negyvenen utaztak, a balesetet senki nem vészelte át sérülés nélkül.

A magyar külképviselet az utazási irodával és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve felvette a kapcsolatot az áldozatok hozzátartozóival.

A sérülteket a hurgadai állami kórházba vitték, a legsúlyosabbakat pedig Kairóba szállították. Az al-Maszri al-Jum című helyi napilap arról számolt be, hogy a sérültek között négy gyerek is van, közülük az egyik állapota súlyos. Kveck Péter nagykövet éjfél után a hvg.hu-nak megerősítette, hogy a halottak és a sérültek között is vannak gyerekek, a négy súlyos sérült egyike egy 13 éves fiú. A Kairóba átszállított súlyosabb esetek között kettőnek gerincsérülése van, de több a súlyos nyílt töréses eset is.

Egy Egyiptomban dolgozó magyar idegenvezető az Index kérdésére elmondta, a baleset a Palm Beach hotel és a reptér közti hátsó úton történt, 4-5 kilométerre a szállodától, egy jobb-bal kanyarkombinációban. A busz utasai szerint már a jobbkanyart sem tudta bevenni a gyorsan haladó jármű. A hazafelé tartó turisták állítólag ekkor még nem sejtették, hogy milyen nagy a baj, volt, aki azt hitte, hogy a sofőr viccelődni próbál az éles kanyarvétellel. Csakhogy a vezető nem tudta megfogni a járművet, azt megdobta a padka, a busz a bal oldalára dőlt, és kitört üveggel csúszott ötven métert. Csak a szembelévő sáv padkája állította meg. Volt olyan utas, aki utólag azt mondta: furcsa volt a számára, hogy majdnem minden csomag a busz bal oldalára került, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy instabillá vált a jármű.

Korábban voltak olyan információk is, hogy teherautóval ütközött a busz, vagy a sofőr azért rántotta félre a kormányt, hogy elkerülje az ütközést. Szemtanúkra hivatkozó helyi lapértesülések arról számolnak be, hogy a busz sofőrje jelentősen túllépte a sebességhatárt.

A balesetet szenvedő turisták a Best Reisen utazási iroda utasai voltak. Zám Tibor, az utazási iroda irodavezetője azt mondta, hogy a csoport három busszal a repülőtérre tartott a hurgadai szállodából, amikor a baleset történt. Az utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezett volna Budapestre, de a baleset miatt késve indult, fél kettő körül szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren, ahol 4 mentőautó és két rendőrségi kisbusz várta az érkezést. A 2B terminál érkezési szintjét kordonokkal kerítették el, az ott várakozókat elterelték.

A turisták által sűrűn látogatott Hurgadán az elmúlt években rengeteg, halálos áldozatokkal is járó buszbaleset történt. A balesetek egy részét a rossz utak, más részét pedig a rendkívül laza közlekedési morál okozza. Legutóbb júniusban egy hasonló buszborulásnál öten haltak meg. A sofőr akkor ötvenes tempónál vesztette el az uralmát a robogó autóbusz felett. Egy évvel ezelőtt pedig nyolc turista vesztette életét, amikor a Ras Gharib-Zafarana főúton borult fel egy busz. Akkor orosz, ukrán, német és belga áldozatai voltak az esetnek.

www.index.hu
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám