Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Meghalt egy magyar hegymászó a Himalájában

Meghalt Horváth Tibor, az Annapurna-expedíció egyik hegymászója - közölte az expedíció sajtófőnöke hétfőn. A 6800 méteres táborból lejövet, egy szombat délutáni rádiós helyzetjelentés után Horváth Tibor többet nem jelentkezett. A 2-es és a 3-as tábor között, az útvonal legveszélyesebb szakaszán egy nagy erejű jéglavina sodorta el.

A Magyar Annapurna Expedíció – Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor – március 28-án indult el Budapestről, hogy megmássza a Himalája egyik legveszélyesebb hegyét, az Annapurnát.

A 33 éves Horváth Tibor szombat délelőtt indult vissza a 6800 méter magasan található III-as táborból az alaptábor felé. Délután négykor rádión bejelentkezett, és elmondta, hogy rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban halad a kettes tábor felé.

„Tibor nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. A jelzett területek átvizsgálása ma reggelre megtörtént, és egyértelműen megállapítható, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakítva Tibort elsodorhatta, és maga alá temette” – írta közleményében az expedíció sajtófőnöke.

Erőss Zsolt egy többtagú nemzetközi csoporttal szombat éjjel indult el a 7200 méteren álló négyes, csúcstámadó táborból, de nem sokkal az indulás után a visszafordulás mellett döntött.

Egy 2007-es kimutatás szerint a Föld legmagasabb hegyei között az Annapurna a legveszélyesebb, itt az alpinisták 40,8 százaléka veszti életét, a legkevésbé veszélyes pedig a Cso-Oju, ahol a kockázat 1,8 százalék. Az Annapurna csúcsára 148 hegymászó jutott fel, s közülük 58, vagyis 40,8 százalékuk nem tért vissza, 37 hegymászó életét lavina oltotta ki.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám