Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Ne tévézz, mert beteg leszel!

A három év alatti gyerekeknek egészségük megóvása és jobb közérzetük érdekében egyáltalán nem lenne szabad tévét nézniük, állítja a neves pszichológus.

A szülőknek drasztikusan csökkenteniük kellene azt az időtartamot, amelyet a gyerekeik a televízió előtt ülve töltenek, a hároméveseknek pedig egyenesen meg kellene tiltani, hogy a készüléket bámulják, legalábbis egy neves pszichológus véleménye szerint. Dr. Aric Sigman úgy véli, a tévézésre szánt idő csökkentése jelentősen hozzájárul a gyerekek egészségének, jó közérzetének javulásához, illetve fejlődéséhez.

A ma születő gyerekek hétéves korukra már összesen egy teljes esztendőt a képernyőre, monitorra tapadva töltöttek el, és egy idő után többet tévéznek, mint amennyit iskolába járnak. A kutatók már régen rájöttek, hogy a játékkonzolok, tabletek, számítógépek, televíziók, okostelefonok használata szorosan összefügg a túlsúlyos állapot, a szív- és érrendszeri problémák, illetve a kettes típusú cukorbetegség kialakulásával.

Elektronikus pórázon

Az Archives Of Disease In Childhood című, nagynevű orvosi folyóiratban dr. Sigman kifejti, hogy a számítógép és televizió ilyen mértékű befolyása komoly figyelemzavarokhoz és egyéb pszichés problémákhoz vezet, éppen ezért lenne fontos a képernyő előtt töltött idő csökkentése, ami jelentős javulást hozna a gyerekek egészségi állapotában, írja a Daily Mail. Dr. Sigman hozzáteszi: a tévéből, internetből válogatás nélkül áradó információtömeg komolyan befolyásolja a gyerek szociális kapcsolatait is.

Drasztikus lépések

Dr. Sigman szerint legalább a gyerekek hároméves koráig egyszerűen meg kellene tiltani a tévézést, a 3–7 évesek körében pedig napi fél-egy óránál többet nem engedélyezne a pszichológus. A 7–12 évesek esetében napi egy, a 12–15 éveseknél másfél, 16 éve fölött két órát javasol a szakember. „Az egészségügyi problémák kockázata a napi több mint két óra tévézéssel nő, egy átlagos gyerek pedig ennek az időtartamnak akár háromszorosát is eltöltheti a képernyők előtt. Éppen ezért drasztikus beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy komoly javulás következhessen be az egészségi állapotok tekintetében” – mondja dr. Sigman.

www.mno.hu
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám