Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Nem mérgesedhet el a válság – Vasárnap lehet az uniós csúcs

Vasárnapra hívhatják össze az euróövezeti válság elmérgesedése miatt szükségessé vált rendkívüli uniós csúcsot. Az EU elnöke eredetileg péntekre tervezte a találkozót.

Herman van Rompuy tervét elsősorban szervezési okokból, a szűk határidő miatt nem lehet megvalósítani – szivárgott ki szerdán Brüsszelben. Ugyanakkor gondoskodni kell arról is, hogy ne „inflálódjanak el” a csúcsértekezletek, ezért biztosítani szükséges, hogy a találkozókon érdemi döntéseket hozzanak – mondták el uniós források az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint. Az állam- és kormányfői EU-tanácsot elnöklő Van Rompuy jelenleg egyeztet, az euróövezeti tagállamok vezetőivel közösen alakítja ki a menetrendet – tették hozzá.

A csúcstalálkozókkal kapcsolatos döntésekben a belga politikus az első számú illetékes. Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei kedd hajnalban – több mint tízórás brüsszeli ülést követően – nyilatkozatot adtak ki, amelyben további intézkedéseket helyeztek kilátásba az adósságválság enyhítése és az átterjedés megakadályozása céljából. Ez azonban nem nyugtatta meg a pénzügyi piacokat, amelyek immár nyíltan aggódnak amiatt, hogy a krízis hullámai az EU egyik legnagyobb tagállamát, Olaszországot is elérhetik.

Időközben a helyzetet tovább rontotta, hogy a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól, mert úgy látja, hogy az euróövezeti tagországnak várhatóan újabb külső pénzügyi segítségre lesz szüksége a jelenlegi segélyprogram kifutása után.

(MTI)
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám