Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Nem tetszik az LMP-nek a Székely himnusz

Éles kirohanást intézett a Lehet Más a Politika a köztársasági elnök megválasztása után elénekelt Székely himnusz ellen.

A magyarországi ellenzéki párt azt kifogásolja, hogy a ceremónia előkészítő tárgyalásán nem szerepelt az, hogy a szerdai ünnepi ülésen a Székely himnusz is része lesz a protokollnak, a parlament ideiglenes elnöke, Lezsák Sándor azonban „mégis elénekeltette a Szózattal együtt”. Az LMP szerint a Székely himnusznak „nincs helye a hivatalos állami eseményeken”, sőt az alakulat vállalja azt is, hogy nem is énekelt Áder János beiktatásának végén. A Székely himnusz eddig nem volt része a parlament hivatalos ünnepségi koreográfiájának. Csanády György és Mihalik Kálmán 1921-es szerzeménye először a 2010-es országgyűlési alakuló ülésen hangzott el az Országgyűlésben, ám akkor még nem a protokoll részeként, hanem a jobbikos képviselők spontánul zendítettek rá.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője szerint a Székely himnusznak nincsen helye a köztársaságielnök-választáson, ami „egy közjogi aktus, ahol a törvényben megszabott Himnuszt és Szózatot éneklik”. Az alakulat mostani állásfoglalása szöges ellentétben áll azzal, hogy korábban támogatásáról biztosította a Székelyföld területi autonómiájának megszerzését. A Székely Nemzeti Tanács elnökével, Izsák Balázzsal folytatott tavaly májusi megbeszélésén Schiffer András volt frakcióvezető arról beszélt, a Székelyföld területi autonómiájának megvalósulása az egész világon példát mutathat arra, hogyan lehet erőszakmentesen érvényesíteni a nemzeti közösségek önrendelkezési szabadságát.

www.szekelyhon.ro

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám