Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Ponta-Orbán találkozó június 1-jén – Nyírő újratemetéséről is szó lesz

Victor Ponta kormányfő június 1-jén találkozik, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, a megbeszélésen pedig arról is szól lesz, hogy a budapesti kormány és a parlament részt vesz Nyírő József újratemetésében – jelentette ki Mircea Duşa, a bukaresti kormány parlamenti kapcsolattartásért felelős minisztere. Duşa szerint egyébként Nyírő újratemetése „sérti Románia méltóságát és stabilitását”. Közben az is kiderült, hogy a vasúti társaság (CFR) a külügyminisztérium utasítására tiltotta meg, hogy az író hamvait vasúton szállítsák Románia területére.

Nem helyes, hogy Magyarország kormánya és parlamentje közvetlenül részt vesz Nyírő József romániai újratemetésében – szögezte le Mircea Duşa, aki szerint a két miniszterelnök június 1-jei találkozóján ez a kérdés is szóba kerül majd, mint ahogy a romániai kisebbségek jogainak megszegésével kapcsolatos budapesti nyilatkozatok is.

A miniszter szerint Orbán Viktor miniszterelnök nemrég „azzal vádolta Romániát, hogy megszegi a kisebbségek jogait”.

„Nem tartom helyesnek az ilyen nyilatkozatokat, mivel azt hiszem, Románia modellként szolgál a kisebbségi jogok kérdésének korszerű rendezése tekintetében, és a hazai kisebbségeknek talán több joguk van Romániában, mint a más országbeli románoknak” – fogalmazott Mircea Duşa.

A miniszter szerint – aki egyébként néhány évvel korábban Hargita megye prefektusa volt – Nyírő József vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése „sérti Románia méltóságát és stabilitását”.

Duşa szerint nyilvánvaló, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) kampányakciójáról van szó, de nem tartja normálisnak, hogy egy vitatott, „a történelem sötét korszakát”, „a horthyzmus, a fasizmus és a magyarság terjeszkedő tendenciáját” idéző személyiséget használjanak ilyen célra.

A miniszter elmondta: a külügyminisztérium tájékoztatta a magyar felet, hogy nemkívánatos eseménynek tartja Nyírő tervezett ünnepélyes újratemetését, így Székelyudvarhelyen csak egy egyszerű temetés lesz majd.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám