Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Rekordszinten a lakosság eladósodása

A lakosság kilencven napot meghaladó hitel-hátralékai négy százalékkal nőttek májusban, meghaladva ezzel a 4,5 milliárd lejt (1,06 milliárd euró), ezzel újabb történelmi csúcsot érve el – közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank (BNR).

Az év első öt hónapja után 728 318 személynek volt 30 naposnál régebbi hitel-hátraléka, ez összesen 6,45 milliárd lejt tett ki. Csak májusban 7 042 új késve törlesztőt jegyeztek, az elmaradt összeg 225 millió lejjel nőtt.

A 30 napot meghaladó hátralékok esetében mintegy 3 milliárd lej a lejben felvett hitelek utáni, 2,36 milliárd lej értékben az euró-hitelt felvevők tartoztak.

A más valuták osztályában – ide tartoznak a svájci frankban felvett hitelek – a hátralékok most először haladták meg az egymilliárd lejt (1,05 milliárd lej), ez közel 100 millió lejes növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

A nyilvántartásba vett hátralékok száma májusba elérte az 1,045 milliót, ez 6 899-es növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

A BNR által korábban közzétett adatok szerint a legalább egynapos hátralékok a valutahitelek esetében májusban 4,7 szűzalékkal nőttek, és meghaladták a 10 milliárd lejnek megfelelő összeget. A lejben felvett hitelek esetében a növekedés jóval kisebb mértékű, 0,4 százalékos volt.

Május végén a valutában felvett hitelek összértéke 130,82 milliárd lej volt, ez két százalékkal több, mint az előző hónapban. A lejben felvett hitelek 78,49 milliárd lejre rúgtak, ez az összeg nem változott az előző hónaphoz képest.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám