Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Román autonómiaigény

Az 1989-es rendszerváltás óta eltelt 23 év során látszólag kevés eredménnyel járt az erdélyi magyarság, a közösséget képviselő politikai-társadalmi szervezetek, illetve a mindenkori román hatalom között dúló autonómiavita.

A magyarok szószólói különböző eszközökkel – autonómiastatútum, politikai nyilatkozat, utcai tüntetés stb. –, változó intenzitással felvetik az önrendelkezés különböző formáinak igényét, amelyre Bukarestből menetrendszerűen érkezik a nemleges válasz.

A legbosszantóbb ebben a disputában az – amire a székelyzászló-ügy farvizén, egyfajta társított témaként felmelegített vita is rávilágított –, hogy számos román politikus és véleményformáló számára teljesen újszerű követelésnek számít az autonómia forszírozása, amelynek megvalósítására mintha eddig csak titokban, egymás között szervezkedtek volna a magyarok.

Ezzel egy időben ugyanakkor – többnyire persze csak Erdélyben – román oldalon is tetten érhető a regionális identitástudat kidomborításának, a Bukarest-központúság (részleges) felszámolásának igénye. Ilyen hangokat már korábban is hallani lehetett román értelmiségiek részéről, mostanában azonban önkormányzati és parlamenti képviselők is síkra szálltak a helyi autonómia megteremtéséért. Példa erre helyi elöljáróknak a partiumi megyékbe tervezett ipari beruházások elleni lázadása.

Biharban a megyei és számos helyi önkormányzat – nem mellékesen kormánypárti elöljárója – kifogásolta éles hangon nemrég, hogy a Ponta-kormány a megkérdezésük nélkül, a fejük fölött döntött a palagázlelőhelyek feltárási és kitermelési munkálatainak jóváhagyásáról.

Nagybányán ugyanez történt azzal a különbséggel, hogy ott a ciántechnológiás színesfémbányászat tervezett újraindítása borzolja a kedélyeket.

Mindkét régió román elöljárói kihangsúlyozták: Bukarest tartsa tiszteletben a helyi autonómia elvét, és ne döntsön az érintett lakosság életét alapvetően befolyásoló kérdésekről nélküle. Talán nem is kell olyan sok időnek eltelnie, amíg Erdély többségi lakossága is belátja: problémáira csakis helyben születhet az érdekeit szem előtt tartó megoldás. És akkor nem tekinti szitokszónak az autonómiát.

www.kronika.ro
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám