Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Sok antibiotikumot fogyasztunk feleslegesen

A legutóbbi felmérések szerint az Unió legnagyobb antibiotikum-fogyasztója Románia. Az elmúlt évben a lakosság több mint fele szedett ilyen szereket, szemben a 40 százalékos uniós aránnyal. Ugyanakkor sokan orvosi utasítás nélkül használják azokat.

Az egészségtelen életmód térhódítása, a nem megfelelő táplálkozás, a stresszhatások mind befolyásolják az immunrendszer nem megfelelő működését – sorolja az antibiotikum térhódításának okait az orvos. A gyerekek fokozottabban ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

- Nagyon zsúfoltak a bölcsődék és az óvodák, ahol különösen a szezonális megbetegedések nagyon magas arányszámmal jelentkeznek. Egyszerű klinikai vizsgálattal nem mindig lehet eldönteni azt, hogy valójában csak virózisos megbetegedése van a kisgyermeknek, vagy pedig már bakteriális felülfertőződés is történt. Ilyenkor szinte kényszermegoldásként íródik fel – mondhatnám úgy is – indokolatlanul antibiotikum – mondta Dr. Nagy Béla székelyudvarhelyi háziorvos.

Mivel rendkívül nehéz megállapítani, hogy pontosan mi is okozza a betegséget, az orvosok gyakran kénytelenek előre megelőlegezni a felülfertőződés lehetőségét, és antibiotikumos kezelést írnak elő.

A felmérésből kiderül, hogy a társadalom nagy része nincs tisztában az antibiotikumok szerepével. A megkérdezettek hetven százaléka véli, hogy az antibiotikumok hatásosak a vírusos fertőzések ellen, és nem ritka, hogy öngyógyításba fognak, ha a megfázás jeleit veszik észre magukon Az indokolatlan antibiotikum fogyasztás azonban súlyos károkat okozhat a szervezetben: ellenálló baktériumtörzsek szaporodását idézheti elő, amelyeket aztán egyre nehezebb legyőzni. Ugyanakkor nem válogat, és a szervezetben található jótékony baktériumokat is elpusztítja.

www.dunatv.hu
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám