Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Székelyzászló-ügy – Nagy terjedelemben foglalkozik a romániai sajtó a vitával

A romániai sajtó nagy terjedelmet szentel a székely zászlóval kapcsolatos román-magyar súrlódásoknak.

A kormányközeli Jurnalul National internetes oldalán közölt vezércikk szerzője románellenes provokációnak minősítette Németh Zsolt külügyik államtitkár székely zászlóval kapcsolatos kijelentéseit. Úgy vélte, a magyar kormány „irredenta megnyilvánulásai" azért válhattak gyakorivá, mert a bukaresti hatóságok éveken keresztül tétlenül szemlélték ezeket. Bukarest „a székelyföldi területi autonómia egyre agresszívebb, már-már szeparatista jellegű követelésére sem válaszolt, és arra sem, hogy Budapest vaskosan beavatkozott ezekbe a kényes belügyekbe".

A cikkíró úgy látta, Traian Basescu köztársasági elnök azért hallgat az ilyen esetekben, mert Orbán Viktor miniszterelnök adósa, aki Basescu melletti kiállásra „utasította" a Hargita és Kovászna megyei magyarokat.

A Gandul napilap internetes oldalán közölt véleménycikk szerzője úgy véli, a politikusok gerjesztik az etnikumok közötti feszültséget. A cikkíró elsősorban Németh Zsolt államtitkárt okolta az ismétlődő „uszító nyilatkozatokért", de hozzátette, „a bukaresti diplomáciának és Victor Ponta miniszterelnöknek sem kellene pavlovi reflexeket kialakítania."

A cikkíró szerint a Marian Cozma román kézilabdázó veszprémi halála kapcsán kialakult román-magyar szolidaritás mutatta meg, hogy mennyire nem valós ez a román-magyar konfliktus, amelyet „szűkagyú" politikusok kreálnak, és a nézettségi mutatók növelésére hajtó média visz tovább.

A jobboldali hangvételű Romania Libera internetes oldalán közölt véleménycikkben a szerző úgy véli, a zászlóháború a románok erődemonstrációja a székelyföldi magyarokkal szemben, hiszen az országban számtalan hasonló szimbólumot lehet háborítatlanul használni. A Romania Libera szerint ennek történelmi hagyományai vannak, hiszen a tankönyvek is, a televíziók is rendre negatív fényben tüntetik fel a magyarokat.

A cikkíró szerint hagyománya van a Románia és Magyarország közötti súrlódásoknak is, de annak is, hogy a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) uszítja mindkét oldal nacionalistáit, „mintha az interetnikai konfliktusok ernyője alatt könnyebben kormányozhatna".

A Transindex portál Kovács Péternek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának az olvasói levelét közli a kialakult helyzetről. A politikus úgy véli, a Magyar Szocialista Párt kolozsvári bocsánatkérése is, Németh Zsolt zászlós kijelentése is azt jelzi, „megkezdődött a 2014-es magyarországi választási kampány erdélyi szakasza". Szerinte az igazi veszélyt az erdélyi magyarok számára „a narancssárga, piros, meg ki tudja, milyen színű, magyarországi zászlók háborúja jelenti. Ennek a háborúnak egyetlen vesztese lesz: az erdélyi magyar közösség" – véli Kovács Péter.

A Krónika erdélyi magyar napilap vezércikkírója úgy véli, Németh Zsolt székelyzászlós kijelentése „egy kicsit keményre sikeredett", de mégis nagyon fontos, mert azt jelzi, Budapest megpróbál védő hatalomként fellépni a határon túli magyarok érdekében. A Krónika szerint a budapesti kiállás a romániai közigazgatási reform idején lesz fontos.

Ehhez azonban a külföldi reakciókkal is számoló stratégia kell, amely nem teszi lehetővé, hogy Bukarest „a nacionalista magyar kormány szimbolikus agressziójának áldozataként" mutassa magát.

MTI
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Cikkek e kategóriában
Reklám