Nagyvarad.Net

időjárás Nagyváradon

Bejelentkezés

E-mail cim


JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Cikkek : Tech : Feed RSS

Elkészültek a magyar műhold első felvételei
Elkészültek a Masat-1 első saját felvételei, a képek a projekt honlapján érhetők el - tájékoztatta szerdán az MTI-t Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense. Az első elkészült kép Afrika déli részét ábrázolta, ezt további felvételek követték Ausztráliáról és az Antarktiszról. A fotók mennyiségben és minőségben is páratlanok a CubeSat-ok világában.
Sikeresen pályára állt Magyarország első műholdja
Elindult az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén az első magyar műholddal, a fellövésre az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyanán található Kourou európai űrközpontjában került sor hétfőn közép-európai idő szerint tizenegy órakor. A Vega hordozórakéta első repülését "kvalifikációsnak küldetésnek" szánják. Fedélzetén összesen kilenc műhold van.
140 millió okostelefonra telepítettek kémszoftvert - maguk a gyártók
Robbant a hír: számos Android, Nokia, Samsung, Blackberry és iPhone készüléken a szolgáltatók rootkit-et helyeztek el. A rootkit a felhasználó tudta nélkül a beírt szövegek, jelszók, bankkártya-adatok, e-mail-ek, SMS-ek tartalmát továbbítja harmadik félnek. Több szolgáltató kénytelen volt bevallani, hogy megfigyelés alá helyezte előfizetőinek okostelefonjait...
Magyar nyert az öko-találmányok versenyén
Raisz Iván és Barta István találmánya, a metanol előállítása kommunális hulladékból nyerte meg a „Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét" Nürnbergben. A győztes találmányuk, metanol előállítása kommunális hulladékból 2008-ban Magyarországon az „Év találmánya" címet kapta meg. Egy tonna városi szemétből 300 kilogramm metanolt tudnak előállítani, miközben széndioxid gáz kibocsátás nincs.
Világsikerű magyar találmány?
Heteken belül elindul a gyártása annak a napelemes tetőcserépnek, amelyet forradalmi újításként emlegetnek világszerte. A magyarországi Tóth Miklós találmányát hazájában és külföldön is siker övezi. A Géniusz Európa nagydíjjal jutalmazott termék szabadalmát és a gyártási technológiát a feltaláló 180 országban védette le. A feltaláló szerint öt éven belül piacvezetővé válik az építőiparban.
Több mint 150 ezren kérelmeztek honosítást
Már több mint 150 ezer honosítási kérelem érkezett, és eddig több mint 55 ezren tettek esküt - tájékoztatta a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-t. Közlésük szerint a legfiatalabb kérelmező három hetes, míg a legidősebb 104 éves volt. Hetente közel 4 ezer kérelmet adnak be a határon túli magyarok, amely megfelel az előzetes hatástanulmány által prognosztizált adatoknak.
Betiltották a Galaxy Tab európai forgalmazását
A Düsseldorfi Területi Bíróság előzetes döntése alapján az Apple–Samsung dizájnlopási- és szabadalomsértési perek lezárásáig az Európai Unió területén – Hollandia kivételével – sehol sem kerülhet forgalomba a Samsung Galaxy Tab 10.1, valamint a kapcsolódó reklámhadjáratot is fel kell függeszteni. A táblagépek valószínűleg már az éjszaka során lekerültek a polcokról.
Másfél másodpercenként vesznek Galaxy S II-t
Túlszárnyalta az első generációs Galaxy S okostelefon értékesítési sebességét a Samsung. Az S II-ből 55 nap alatt fogyott hárommillió úgy, hogy az Egyesült Államokban még nem is lehet kapni. A szakmai vélemények egyöntetűen pozitívak voltak az S II megítélésében, de úgy tűnik, a nagyközönségnek is "bejött" a csúcsmodell.
A Google felveszi a harcot a Facebookkal - már tesztelik új közösségi oldalukat
Újból megkísérli lenyomni a világ legnagyobb közösségi oldalát a Google. A keresőcég már korábban is működtetett a Facebookéhoz hasonló közösségi szolgáltatásokat, de eddig minden ilyen kísérlete csúfos kudarcba fulladt. A Google+ (Plus) nevet viselő legújabb, egyelőre még szűkkörű tesztüzemben működő oldal azonban sikert arathat...
Ingyentelefon a Facebookon
Keddtől telefonon is fel lehet hívni a facebookos ismerősöket. A hívások egyelőre csak számítógépről számítógépre működnek, de a fejlesztők, a Vivox és a T-Mobile szerint lesz videós beszélgetés, és vonalas, illetve mobilszámokat is lehet majd hívni a közösségi szájtról. A Bobsled nevű, a Facebook-csetbe integrált szolgáltatást minden regisztrált tag használhatja, nincsenek területi korlátok.
A mobil iparág újdonságait mutatják be
Megkezdődik a mobil iparág legjelentősebb eseménye, a barcelonai GSMA Mobile World Congress (MWC) hétfőn délelőtt. Az eseményen a készülékgyártók többfunkciós, az eddigieknél nagyobb érintőképernyős mobilokat és okostelefonokat mutatnak be, míg a szolgáltatók továbbra is a széles sávú, ám egyre gyorsabb internet-, illetve a korábbiaknál nagyobb élményt nyújtó szolgáltatásokkal jelennek meg.
Itt a Google laptop és minden máshogy lesz rajta
Minden korábbi hagyománnyal szakítanak majd a Google saját operációs rendszerét futtató laptopok, amelyeken sosem kell installálni és karbantartani, a dilettáns felhasználótól pedig extra védelmi funkciók védik a gépet. Az internetes használatra szánt, 3G-modemmel szerelt gépek kizárólag webalkalmazásokat futtatnak majd.
Lassan vége a Google uralmának?
A Forbes magazin elemzése szerint a keresőóriásnak be kell látnia, hogy véget ért az az idő, amikor egyeduralkodóként irányította a web fejlődését. A következő évek főszereplője a Facebook lesz, a Google-nak pedig módot kell találnia arra, hogy talpon maradjon ebben az új világban. A Google-nak azért kell új utat keresnie, mert nem élhet meg a végtelenségig a keresési piac uralmából.
Informatikai támadás a Wikileaks ellen
A Wikileaks oknyomozó portál vasárnap közölte, hogy informatikai támadás célpontja, de hozzátette, ez nem gátolja meg abban, hogy kényes tartalmú amerikai dokumentumokat tegyenek közzé több újságban. A weboldal a Twitter révén tudatta, hogy nagyszabású támadásnak van kitéve. A Wikileaks vasárnapra több tízezer titkos amerikai dokumentum nyilvánosságra hozatalát harangozta be.
A számítógépes férgek negyede USB-flashmemóriáról érkezik
A számítógépes férgek negyede USB-flashmemóriáról érkezik - derül ki egy nemzetközi felmérésből, amely szerint a kis- és közepes vállalatok csaknem felét érte tavaly valamilyen rosszindulatú szoftveres támadás. A számítógépekhez csatlakoztatott USB-eszközök tökéletes eszközei lehetnek a szoftveres támadásoknak.
Nehezebb lesz Váradra behajtani
Jövő szombattól augusztus végéig nem közlekedik a villamos Nagyvárad egyik forgalmas szakaszán. A Kolozsvár felől a városközpontba vezető útkereszteződés helyére körforgalmat létesítenek, ezzel egy időben az utat korszerűsítik, illetve kicserélik az elavult villamossíneket. A váradi villamossíneket utoljára a hetvenes években cserélték azon a szakaszon, és legutóbb 1994-ben modernizálták őket.
Jön a százszor gyorsabb és olcsóbb internet
Amerikai kutatók olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek segítségével száz vagy akár ezerszer gyorsabbá tehető az internet, ráadásul a jelenleginél sokkal olcsóbban. A meglepő mértékű gyorsítás egy viszonylag egyszerű megoldáson alapul. Ennek lényege, hogy az internet forgalmát irányító routerek működését optikai, azaz fénysebességű működésűekkel váltanák le.
Tőkés László lehet az EP alelnöke
A Magyar Néppárti Delegáció Tőkés László erdélyi EP-képviselőt, a Magyar Néppárti Delegáció tiszteletbeli elnökét jelölte az Európai Parlament alelnöki tisztségébe. Az Európai Parlament Néppárti Frakciója elfogadta és támogatta a jelölést, a parlament jövő héten szavaz róla. Az Európai Parlament korábbi alelnöke, Schmitt Pál a magyarországi országgyűlési választások után lemondott EP-képviselői mandátumáról.
Lecsaptak a romániai kiberbűnözőkre
A Financiarul.ro román portál angol nyelvű változata szerint a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni nyomozó hatóság (DIICOT) az ügyészséggel együttműködve a napokban kiterjedt akció keretében lépett fel több online bűnszervezet ellen. A hatóságok három komoly, szigorúan szervezett hálózat munkatársait, bűncselekményeik nyomait igyekeztek megtalálni az elmúlt napokban.
Románia, a hackerország
Kína után Romániából indul ki a legtöbb célzott online támadás, Magyarország a kéretlen e-mailek hazája – derül ki a Symantec informatikai biztonsággal foglalkozó cég legújabb felméréséből. A Symantec számítógépes biztonsági programokat gyártó cég kártékony kódot tartalmazó e-mailekkel végrehajtott célzott online támadásokat vizsgáló felmérése szerint.


Reklám